"Uğultulu Sahiller", belgesel bir roman tadında yazılmıştır. 2. Meşrutiyet ile Cumhuriyet'in ilk yılları arasında gecen romanda olaylar kimi zaman gercekten yaşamış olan Rukiye adlı kucuk bir kızın ağzından anlatılmaktadır. 1908 yılında doğan kucuk Rukiye'nin cocuk ruhunda, 1. Dunya Savaşı ve ardından gelen acılı Yunan işgal yılları derin yaralar acmıştır. Ozellikle Kasım 1918'de imzalanan Mondros Mutarekesi sonucu Turk Ordusu dağıtılmış askerlerin buyuk coğunluğunu terhis edilmiştir. Kuvayı Milliye doneminin duzensiz milis guclerini oluşturan insanların psikolojik durumlarını Şevket Sureyya Aydemir şoyle anlatır: "Gonullu Halk guclerinde Ben'lik duyguları kolektif ruhtan daha ustundur. Kişisel davranışlar, şohret kaygıları, kıyafet, gosteriş, sivrilmek, eski cevrenin ustunde gorunmek eğilimleri gibi ilkel fakat itici ruh halleri ağır basar." Ancak duzenli ordular kuruluncaya kadar gecen surede duşmanın karşısında Kuvayı Milliye, -iletişimsizlik, eşgudum mekanizmasındaki aksaklıklara karşın cok onemli direniş gostermeyi başarmıştır. Kuvayı Milliye doneminde: "Yahu Meşrutiyetmiş, hurriyetmiş, eşitlikmiş... Bana ne bunlardan? Benim aklım fikrim sende yavrum" diyen kimileri; cevresinde gelişen olaylarla hic ilgisi olmayan ben merkezli, kişisel cıkar peşinde koşarken, "Bir kac kıcı kırık tufekle koskoca Duveli Muazzama'ya karşı cıkmak deliliktir." diyenler de cıkmıştır. Ote yanda, kitlesel var olma ya da cok olmanın sınırında yaşadıklarına inandıkları işgal gunlerinde, aşklarını gelecek guzel kurtuluş yıllarına erteleyenler... Duygularını bastırış gerekcelerinin, vatanlarının kurtuluşu adına bir milli ozveri olduğuna inanan ustu ortuk sevdalılar... yer almıştır. Bu kitap, duzenli ordular kurulmadan onceki Kuvayı Milliye donemine odaklanmıştır.
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 370

Baskı Yılı: 2016

Dili: Turkce
Yayınevi: Kibele
Kitap Adı: Uğultulu Sahiller Yazar: Ergun Ozkan Yayınevi: Kibele İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9789944339933