
Kurmaca bir anlatıda dile dokulen nedir? Anlatılanlar sonucta, daha en baştan dille, dil icinde tasavvur edilmez mi hep? Dil icinde vucut bulmadan, dile dokulebilmiş bir şey var mıdır? Georges Perec işte boyle bir sınav koyuyor onune: Kolay dile gelmeyen bir şey olan ruyaları kaleme almak… Perec, 1968-1972 arasında bir deneye girişir ve farklı bir edebiyat turu yaratmak istercesine ruyalarını kayda gecirir: "Herkes ruya gorur. Ama sadece bazıları hatırlar ruyalarını, hatırlayanların cok azı onları anlatır, kÂğıda dokenlerse daha da azdır. İhanet edeceğini bile bile (ve bunu yaparken mutlaka kendinize de ihanet edersiniz) insan niye ruyalarını yazmaya kalkar ki?" diye başlıyor soze yazar, "Gorduğum ruyaları kayda gecirdiğimi sanıyordum; kısa sure sonra fark ettim ki, meğer sırf yazmak icin ruya gorur olmuşum."
Diğer kitaplarından tanıdığımız tekniklerin, bulmaca ve oyun merakının kendini gosterdiği bu ruya anlatılarında yazarın kitaplarına ışık tutacak ipucları bulmak da mumkun. Karanlık DukkÂn, ozel bir yazarın ic dunyası icin bir "cumle kapısı".
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 248
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Kitap Adı: Karanlık Dukkan Yazar: Georges Perec Yayına Hazırlayan: Savaş Kılıc Cevirmen: Siren İdemen Yayınevi: Metis Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9786053160052
[h=5]Oduller[/h] TalÂt Sait Halman Ceviri Odulu