Kitap, Talat Bey ile Fitnat Hanım'ın aşkını anlatmaktadır. Anlatılan olaylar Tanzimat Donemi'nde gecmektedir. Yazar aynı zamanda o donemin kadın-erkek ilişkilerinin ne şekilde olduğunu ikili arasında yaşananlarda ayrıntılı şekilde anlatır. Aynı zamanda bu hikaye o donemdeki kadının ve erkeğin toplumdaki yerini buyutec altına almaktadır. Ayrıca hikayemiz, Turk edebiyat tarihinde batılı anlamda yazılmış ilk roman olarak kabul edilmektedir. Talat Bey 19-20 yaşlarında genc bir adamdır. Devlet memurudur. Her gun rutin bir şekilde işe gidip gelirken tesadufen gorduğu Fitnat Hn.'a aşık olur. Fitnat Hanımın babalığı olan Hacıbaba tutun satmaktadır. Talat Bey, Hacıbaba'nın sattığı tutunlerin farklılığını cok sayıda kişiden duymuştur. Bir gun işe giderken kendi tutuncusunden vazgecip Hacıbaba'nın tutunlerini deneme kararı alır. Tutun alırken dukkanın ust katındaki evin cumbasında gorduğu Fitnat'a aşık olur. Fitnat, Hacıbaba'nın evlatlığıdır. Fitnat'ın annesi bebekken olmuş ve kızını Hacıbaba'ya emanet etmiştir. Emanet olduğu icin Hacıbaba onu laftan, sozden korumak, zarar gelmesini engellemek icin dışarı dahi cıkarmamıştır. Fitnat okul hayatından sonra eve kapatılmış ve ortamdan Hacıbaba tarafından uzaklaştırılmıştır. Tum gununu cumbada nakış işleyerek gecirmektedir.Bir gun yine Fitnat Hn, cumbada nakış işlerken Talat Bey tutun aldığı sırada Fitnat'ı gormuş ve aşık olmuştur.

Bu ilk goruşten sonra Talat her gun gorduğu guzelliği yani Fitnat'ın yuzunu duşunmektedir. Fitnat'ın duyguları da oyle. Fakat eski zamandan yani Tanzimat doneminden bahsediyoruz. Kadınlarla erkekler flort edemiyor, konuşamıyor. Bu durum Talat'ı duşundurmektedir. Nasıl olup da sevgilisiyle goruşebileceğini duşunmeye başlar. Bir gun aklına şoyle bir fikir gelir : Kadın kılığına girer (artık adı Ragıbe Hn. dır.) ancak Fitnat'la tanışması icin bir şeyi bahane etmesi gerekecektir. Bunun icin de en uygun yol Fitnat'ın işlediği nakışlarla ilgilenmektir. Nakış ustasından ders almaya karar verir. Tavsiye edilen bir nakış ustasının yanına kadın kılığına girerek gider. Tesadufe bakın ki gittiği nakış ustası da Fitnat Hn ile kendisini tanıştırmayı Talat Bey'e yani Ragıbe Hn'a teklif eder. Şans ruzgarı Ragıbe Hn. dan yana eser, kısa sure icinde Fitnat Hn. ile tanışır. Ragıbe Hn, Fitnat Hn. dan nakış oğrenmekte, O da sevgilisine okuma-yazma oğretmektedir. Uzun bir zaman Fitnat, Talat'ı Ragıbe Hn olarak bilir. Ancak bir gun Hacıbaba (Fitnat'ın babalığı) Fitnat'ı Uskudar'da koşku, hizmetcileri, atları olan birine vermeye (Bu beyin adı Ali Bey dir.) karar verir. Ancak Fitnat bunu kendisi icin uygun gormez, surekli zayıflar, hastalanır. Bunun bu şekilde gittiğini ve guzelliğinin kaybolacağını duşunen Hacıbaba kızını Ali Bey'e vermekten vazgecmiş gorunur. Asıl amac, dalavere yapıp Fitnat'ı bir şekilde Ali Bey'in evine goturmektir. Bir gun yazlığa, sayfiyeye gideceğiz diyerek Fitnat'ı kandırırlar ve Uskudar'daki koşke goturmek icin yola cıkarlar. Yolda Fitnat arkadaki at arabalarında havluların asılı olduğunu gorur, anlar ki bu bir duğun goreneğidir, kendisi kandırılmış ve Ali Bey ile evlendirilmiştir. (Eskiden nikahlarda kadın erkek birbirini gormez her iki taraf da perde arkasından kabul ettiğini bildirirdi, Fitnat'ın yerine perde arkasına bir kız yerleştirmişler ve o kız da kabul ettiğini belirtmiştir, imam kızı gormediğinden bu şekilde nikah kıyılmış olmaktadır, Fitnat haberi olmadan bu şekilde evlendirilmiş olur.)

Fitnat, Ali Bey'in koşkune dadısı Emine Hn ile birliktegelir . Ancak Emine Hn, koşkun kahyasının isteği uzerine gonlu razı olmasa da Fitnat'ı koşkte bırakır, evine geri doner. Fitnat, Ali Bey'i gorduğu anda onu baba gibi kabul eder ve sever. Ancak Ali Bey, Fitnat'ı sevmiş, hemen kanı kaynamış, onu olen karısı Zekiye Hn'a benzetmiştir. Uzun sure Fitnat'ın gonlunu almaya calışır Ali Bey. Ama bir turlu gercek karı-koca olamazlar. Fitnat bir gun ağlayarak başka birine aşık olduğunu Ali Bey'i hicbir zaman koca olarak kabul etmeyeceğini Ali Bey'e yani kocasına anlatır. Bir gun tartışırlarken, Fitnat'ın boynunda asılı duran muska Ali Bey'in elinde kalır.
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 120

Baskı Yılı: 2014


Dili: Turkce
Yayınevi: Nilufer Yayınları

Kitap Adı: Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Yazar: Şemseddin Sami Yayınevi: Nilufer Yayınları İlk Baskı Yılı: 2014 Dil: Turkce Barkod: 9786055418458