Dunya Klasikleri serileri icinde belki de en fazla ihmal edilen yazarlardan biridir Panait Istrati. Herkesin Dostoyevski'den, Tolstoy'dan, Balzac'tan hic olmazsa birkac kitap ismi sayabildiği bugun, Panait Istrati maalesef samimiyetine, insana olan guvenine ve umuduna nispetle aynı olcude tanınmıyor. Belma Aksun'un enfes Turkcesiyle okurlarımızla buluşturduğumuz Akdeniz romanı hakkında bakın Istrati'nin kendisi neler diyor: Neden iyiliğin kotuluğe galebe calması konusunda bu kadar duyarlıyız? Neden namussuzun yenik duşmesinden sevinc duyarız? Cunku iyi olarak doğmuşuzdur. Ama bu zafer ve bu yenilgi insanlara romanlarda, tiyatroda ve ekranlarda değil yaşanan hayatta kanıtlanmalıdır. İşte pek nadiren, binde bir yapılan budur. Nadiren yapılmasının iki sebebi vardır: Her ne kadar insan, oncelikle iyi olarak dunyaya gelmişse de aynı zamanda kendini beğenmiş, kibirli, bencil bir yaratıktır da. Hayatta comertce davranmak cok zor olduğundan, insanların buyuk coğunluğu tamamen aksi yonde hareket eder. Oysa benim hayatım boyunca –cok acılı bir hayattı bu– elimden geldiğince en eksiksiz olarak yaptığım yegÂne eylem, bu zorluğu yenmek yani comertce davranmak olmuştur. Evet, hayatımın en ufak bir soğuk algınlığının insafına kaldığı bugun, evet herkesin onunde, acıkca şunu soyleyebilirim: Hayatımı arayıp tarayın, onda benim aleyhimde istediğiniz her şeyi bulursunuz ama insanlığa felaket getiren o kusuru; bencilliği bulamazsınız. Benim Adrien Zograffi'm budur işte. Adrien, soz gelimi comertce, mertce yaşayabilmek ya da yaşamak zorunda olmak icin ille de umursamaz ya da erdemli olmak gerekmediğini kanıtlar. Zira comertlik, mertlik, ruhu bencillikten daha fazla tatmin eder, haz verir. Hayat, evrensel acıların ortasında sefalete karşı sadece guvende olunduğu, ya da bugunku kıyamet ortamında artistlerin, ahlakcıların coğu gibi, muhteşem bir villada, etrafı guzel kadınlar, dalkavuk dostlar, super limuzinler, guzel kopeklerle cevrili olarak yaşandığı zaman guzel değildir. Belki de hayat, hemen herkesin yaptığı gibi tum imkÂnlara ve hatta zevke sahip olduktan sonra, her tur utanc yukunden azade bir vicdanla kuru tahta uzerinde olurken daha guzeldir. Zira yolsuz, elektriksiz ve hatta hijyensiz de yaşanabilir ama temiz ruhlar olmadan yaşanmaz.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Akdeniz Yazar: Panait Istrati Cevirmen: Belma Aksun Yayınevi: Otuken Neşriyat İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9786051557335