
Aslında soyleşi bir bakıma edebiyatın ozudur. Bu yuzden inandırıcı, yani sahici olmak zorundadır. İyi bir dili olmalı bir kere. Kurgusu ozgun ve sarsıcı olmalı. Okurun ilgilendiği yonu cıkarmalı acığa. Cumleler ve sorular uzun olmamalı. Kulağa hoş gelecek bir uslubu ve akıcılığı olmalı. Sorular ve cevaplar itici, can sıkıcı olmamalı. Konudan konuya gecmemeli. Ele alınan konunun vurucu yanını cıkarmalı one. Sade anlatımlı, sağlam bir dili ver şiirsel, oykusel olması unutulmamalı.
Bizdeki toplumsal ve sanatsal soyleşinin mimarı Yaşar Kemal'dir. Onun cizgisi ve ozgunluğu soyleşimizi canlandırmıştır. Yaşar Kemal'in cizgisini, ozgunluğunu; farklılığıyla renklendiren ve boylece soyleşimizi Batı'da tanıtan da Fikret Otyam'dır. Her ikisi de edebi dillendirmeyi ve yalınlığı elden bırakmamıştır. Soyleşiyi hikÂye kalıbı olarak kullanan ve cok başarılı olan da Bekir Yıldız'dır. İyi bir soyleşici olmadan iyi yazar olunmaz sozunu haklı cı karan bir ustadır Yıldız. Dunya yazınının dev isimleri iyi birer roportajcıdır aynı zamanda. Elbette ki istisnalar var, ama kural bu. Yaşar Kemal'in iyi ve cok tanınan bir yazar olmasının temelinde gecmişindeki cok uzun soyleşiciliği yatar.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 248
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Ozan Yayıncılık
Kitap Adı: Soyleşilerim Yazar: Tacim Cicek Editor: Orhan Suveren Yayın Yonetmeni: Arzu Sandal Yayınevi: Ozan Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9786054723843