Cocuğunuzda kalp carpıntısı, nefes darlığı, beklenmedik zamanlarda ortaya cıkan ve tekrarlayan yoğun korku, rahatsızlık donemleri varsa; cocuğunuz ‘’ Panik Atak’’


Cocuk ve ergenlerde gorulen panik bozukluk hakkında Memorial Hastanesi Cocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayten Erdoğan ebeveynleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Panik bozukluğun yaygın gorulen ve tedavi edilebilen bir rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Erdoğan, hastalığa cocuk ve ergenlerde kalp carpıntısı, nefes darlığı gibi belirtilerin eşlik ettiğini, beklenmedik zamanlarda ortaya cıktığını ve tekrarlayan yoğun korku veya rahatsızlık donemleri şeklinde gorulduğunu soyledi. Dr. Erdoğan, ‘’Bu donemlere “panik atak” deniliyor ve birkac dakika ile birkac saat boyunca devam edebiliyor ayrıca panik ataklar coğunlukla onceden hicbir uyarı vermeden ortaya cıkıyor.’’dedi. İşte, Panik Bozukluğu ile aklınıza gelebilecek sorular ve cevapları:
Panik atak belirtileri nelerdir?
Panik atak belirtileri şunlar olabilir:
Aşırı derecede korkulu olma (cok kotu bir şey olacak duygusu)
Kalbin hızlı veya şiddetli bir şekilde carpması
Sersemlik veya baş donmesi
Titreme veya sarsılmalar
Gercek dışılık hissi
Olum korkusu
Kontrolu veya aklını kaybetme korkusu

Panik bozukluk tedavi edilmezse ne olur?
Panik bozukluğu coğunlukla ergenlik cağında ortaya cıkmakla birlikte, cocuklukta başladığı da olur ve bazı hallerde ailede devamlılık gosterebilir. Teşhis ve tedavi edilmemesi durumunda panik bozukluğu ve yol actığı komplikasyonlar ciddi sonuclar doğurabilir.Panik ataklar ergenin ilişkilerini, okul durumunu veya normal gelişimini bozabilir.Panik bozukluğu olan cocuklar panik atak gecirmeseler bile surekli kaygı duymaya başlayabilirler.Bazıları panik atağın ortaya cıkabileceğini veya yardım bulamayacaklarını duşundukleri ortamlardan kacınabilirler. Orneğin okula gitmek veya ailesinden ayrılmak istemeyebilirler. Ağır vakalarda cocuk veya ergen evden cıkmaktan dahi kacınabilir. Panik bozukluğu olan cocuk ve ergenlerde ağır depresyon gelişebilir ve intihar riski artabilir.
Kaygıyı azaltmak amacıyla panik bozukluğu olan ergenler alkol veya uyuşturucuya da başvurabilirler.

Panik bozukluk nasıl teşhis edilir?
Panik bozukluğunun teşhisi guc olabilir. Bu da cocuğun bircok fiziksel muayene ve testten gecmesine neden olabilir. Doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve teşhis edilmesi durumunda panik bozukluk coğunlukla tedaviye iyi yanıt verir.
Panik atak belirtileri olan cocuk ve ergenler oncelikle cocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Belirtilerin altında yatan başka bir fiziksel hastalık veya durum belirlenememesi durumunda bir cocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı hekim tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılmalıdır.

Tedavi yontemleri nelerdir?
Etkili olan ceşitli tedavi yontemleri mevcuttur. Bazı ilaclar panik atakları durdurabilmektedir. Psikoterapi de cocuk ve ailenin stres veya catışmaları azaltma yollarını oğrenmelerine yardımcı olabilmektedir. Ayrıca ozel bazı tedavi yontemleri ile cocuğa anksiyeteyi (kaygı) ve ortaya cıkan panik atakları kontrol etmesi oğretilebilmektedir.
Panik bozukluğu olan cocuk ve ergenlerin coğu ilac ve psikoterapinin birlikte kullanıldığı tedavilerden fayda sağlamaktadır. Tedavi ile panik ataklar genellikle durdurulabilmektedir.
Erken tedavi ile panik atağın yol actığı agorafobi, depresyon ve madde kullanımı gibi komplikasyonlar da onlenebilmektedir.


Kaynak : Sağlık ve Yaşam Dergisi .

__________________