Yeraltı zenginliklerinin Kocagumuş Koyu’nden yarattığı erken bir şehir Balya. Sanayi Devrimi sonrasında hammadde ihtiyacını karşılama arayışına giren somurgeci Avrupa ulkelerinin Osmanlı coğrafyasında girdiği ilk yerlerden biri. Balya Madenleri, once bir Alman şirketi, ardından bir Fransız şirketi tarafından işletilir. 1892’de bir Fransız şirketinin kurduğu Balya Karaaydın Madenleri Osmanlı Anonim Şirketi, 1939’a kadar Turkiye’nin yeraltı zenginliklerinden bir bolumunu Avrupa’ya taşır. Bu arada, kucuk bir koyden bir şehir doğar.
Maden; Turkiye’de ilk işci gocu dalgasına yol acar, ilk işci eylemini ve grevi hazırlar. Maden işletmesi aracılığıyla taşrada elektriğe ve demiryoluna kavuşan ilk yerleşim bolgesidir Balya. Avrupa’dan gelen yatırımcı aile, teknisyen ve uzmanlarla yurt icinden gelen işcilerin oluşturduğu kulturel hayat, Balya’nın cokkulturlu bir yapı kazanmasını sağlar. Elbette, “Kuşlar, Kostebekler ve Tanrılar”ın hayatı birbirinden farklıdır.
Emek ve somuru, caresizliğin cozduğu geleneksel değerler, taşranın gunluk hayatı, Avrupa ile Turkiye arasındaki zihniyet farkı, “Kuşlar, Kostebekler ve Tanrılar”da surukleyici bir anlatım ve klasik bir kurgu ile değerlendiriliyor. Fazıl Sayın; karakter canlandırmadaki başarısı, diyaloglardaki rahatlığı, olay orgusunde gosterdiği sağlamlıkla dikkat cektiği kadar tarihsel olana yaklaşımıyla da tarihsel roman janrında ozgun bir kimlik olarak beliriyor. Kuşlar, Kostebekler ve Tanrılar’da, tarihsel olanı, uretim ve insan ilişkileri dolayımında kurguya donuşturuyor. Boylece tarihin ışığını yılların dehlizinden gecirip gunumuze duşurerek merakla okunacak bir roman sunuyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Kuşlar,Kostebekler ve Tanrılar Yazar: Fazıl Sayın Yayınevi: Colpan Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786056829253