
Henry Miller’ın cok sevdiğim bir kitabından yuruttuğum bir deyimle “merdivenin dibinde gulumseme” mumkun mu diye duşunuyorum. Her yıl olduğu gibi bu tersliklere, duzey duşukluklerine, zorluklara bakıp umutsuzluğa mı duşelim? Ustelik “nice yazlardan sonra?” Cehov’un Vişne Bahcesi’ndeki kentsoylular gibi “uzaklarda hep gergin durduğunu sandığımız yay boşalınca” gozyaşlarına ve karamsarlığa mı kapılalım?
1965-1976 yılları arasında Turk Sinematek’inin kurucularından biri ve aynı zamanda yoneticisi olarak gorev yapan yazar, şair Onat Kutlar dunya sinemasına ilişkin yazılarını Sinema Bir Şenliktir (1985) kitabında bir araya getirmişti. Dunya sinemasını daima yakından takip ederken Turk Sineması’nın icinden gectiği bunalımlarda nabzını tutmayı, Turk Sineması ustune eleştirel duşunceler uretmeyi de surdurdu, guncel tartışmalarda aktif rol almaktan geri durmadı. Sinema.. Sinema Onat Kutlar’ın arşivinde kalan, kitaplaşmamış konuşmalarını, donemin sinema gundemi ustune yazılarını –sansur tartışmaları, ulusal Turk sineması icin alan araştırmaları vb.– bir araya getiriyor.
“Sanatcı eserini yaratırken ic ice bircok cemberin merkezinde bulunduğunu unutmamalıdır. Yeryüzü, yeryüzünün tarihi, icinde yaşadığı toplum, bu toplumun gecmişi, kendisi ve kendi tarihi yani yaşantısı. En sade bir ozü bile verirken bütün bu bağlamı goz onünde tutmak zorundadır. Kurşununu gez, goz ve arpacık aynı hizaya gelmeden atan, hedefi bulamaz. Bütün bu bağlamın ortak ürünü, bütün bu acıların ortak ve mutlu odağıdır başarılmış eser. Tıpkı yaşantımız gibi gercektir. Benim yaşantımda sahici bir noktadır. Toplumumun ozelliklerini ve tarihini derin koklerinde gizler. Yeryüzünü ve onun deneylerini kapsar. Yani kişisel, ulusal ve evrenseldir. Bu ozü, benim yaşantımın gercek bir yonünü belirleyen herhangi bir gorüntüde bulabilirim.”
(Onat Kutlar, “Ulusal Turk Sineması İcin Alan Araştırmaları”)
(Tanıtım Bulteninden)
Editor: Fahri Gulluoğlu
Kitap Adı: Sinema...Sinema Yazar: Onat Kutlar Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789750842559