· Duşuk seyrek gorulen bir durumdur, nereden gelip beni buldu? YANLIŞ
Her 7 gebelikten biri duşukle sonuclanır. Erken donem gebelik kayıplarını da buna katarsak oran daha yuksektir. Tup bebek gibi tedavi yontemleri ile gebe kalanlarda duşuk olasılığı yuzde 20 kadardır.
· İlk aylarda vajinal muayene, vajinal ultrasonografi duşuğe neden olabilir. YANLIŞ
Erken donemdeki gebelikler ancak vajinal yolla yapılan ultrasonografi ile değerlendirilir. Bu işlem, gebeliğin normal olup olmadığının belirlenmesi ve dış gebeliğin ekarte edilmesi icin gereklidir. Korkulduğu gibi herhangi bir riski yoktur ve duşuğe neden olmaz.
· Ben duşuk yapmadım, bebek karnımda oldu. YANLIŞ
Bebeğin kalp atışlarının durması da duşuktur. Kanama olup olmaması onemli değildir. Onemli olan gebeliğin buyumeye devam etmesi ve kalp atışlarının olmasıdır. Kanama olmasa da gebelik kesesi buyumuyor ve bebeğin kalp atışları duyulmuyorsa bu da duşuk olarak adlandırılır.
· Cok yoruldum, iş yaptım, duşuk oldu. YANLIŞ
Fiziksel aktivite ile duşuk riski arasında bir ilişki olduğu gosterilememiştir. Yolculuk, iş yapmak, yorulmak duşuk riskini arttırmaz. Duşuk nedeni daha cok embriyodaki bir problemdir. Kromozom bozuklukları duşuğun en sık nedenidir. Oluşan problemli embryo doğal ayıklama ile duşukle atılır. Kromozom bozukluğu olan bir embryo buyumeğe devam ederse, gebelik anomalili bir bebeğin doğumu ile sonuclanabilir.
· Kan uyuşmazlığı duşuğe neden olur. YANLIŞ
Erkek ve kadın arasındaki kan uyuşmazlığı duşuğe neden olmaz.
· Yatak istirahati duşuğu onler. YANLIŞ
İstisnai durumlar haric yatak istirahatinin duşuğu onlediği gosterilememiştir. Rahim ağzında acılma olduğunda duşuk ve erken doğum riski artar. Bu gebelerin istirahat etmesi uygun olur. Bu durum daha cok gebeliğin 3. ayından sonra duşuğe neden olur ve tekrarlayan gebelik kayıpları ortaya cıkabilir.
· Duşuk sonrası kurtaj yapılması risklidir, daha sonra gebe kalma şansını azaltır. YANLIŞ
Gebelik bozulduktan sonra rahim icinde parca kalmışsa, bunun temizlenmesi gerekir. Bu da ancak kurtajla yapılabilir. Aksi takdirde rahim icindeki gebelik artıkları kanama ve enfeksiyona neden olabilir. Ancak 10-12 haftadan buyuk gebeliklerde yapılan kurtajlar risklidir ve sonraki gebe kalma surecini olumsuz etkileyebilir.
· Duşukten sonra tekrar gebe kalmak icin 6 ay beklemek gerekir. YANLIŞ
Duşuk yaptıktan sonra kişi kendini yeni bir gebelik icin hazır hissettiğinde gebe kalabilir. Bunun icin belirli bir sure beklemeye gerek yoktur.
· Tup bebek yaparsam duşuk riski daha az olur. YANLIŞ
Yardımcı ureme teknikleri- tup bebek yontemi ile gebe kalanlarda duşuk riski, kendiliğinden olan gebeliklere gore daha yuksektir. Tup bebek yapılması duşuk riskini azaltmaz. Ancak duşuklerin nedeni bazı kromozom problemleri ise, buna yonelik yapılacak preimplantasyon genetik tanı duşuk riskini azaltabilir. Bu durumda elde edilen embriyolara yapılan biyopsi ile sağlıklı embriyolar belirlenir ve bunun rahim icine yerleştirilmesi ile canlı doğum oranı arttırılabilir.