Karne Tepkisi
Huzunle mutluluk, sevincle gozyaşı bir arada yaşanabilir. Karne sonrasının aile icinde sağlıklı bicimde değerlendirilememesi sonucu bazı uzucu durumlarla da karşılaşabiliyoruz.

Evden kacan, yaşamına son vermeyi duşunen cocuklar, ofkesine hakim olamayıp cocuğuna şiddet uygulayan anne babalar şahit olduğumuz aile manzaralarından.

International Hospital'dan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, ebeveynlere karne surecini sağlıklı bicimde değerlendirmeleri icin onerlerde bulunuyor.

KARNESİNDE DUŞUK NOTLARI BULUNAN OĞRENCİLER NELER YAPABİLİRLER?
Her başarısızlık yeniden değerlendirmeyi gerektirir. Bu değerlendirme de eksiklerinizi gormenizi, eksikleri gidermek icin yeni planlamalar ve calışmalar yapmanızı sağlayarak sonucta başarıya ulaşmanızı sağlar. Eğer eksiklerimizi goremezsek, tekrar aynı durumla karşılaşabiliriz.

Ancak pes ettiğinizde yenilmişsiniz demektir. Başarı kadar başarısızlıklar da doğaldır. Bu durumu kabul ettiğinizde sorunlara daha uygun cozumler bulabilir, daha uygun onlemler alabilirsiniz.

Her başarısızlık daha sonraki başarılar icin bir yol gostericidir, bir uyarıdır. Oğrencinin kendine kızması, ders başarısındaki duşmenin sorumluluğunu kendi dışındaki nedenlere bağlaması ve olumsuz duygulara kapılması fayda sağlamayan yaklaşımlardır. Başarısızlıklar karşısında olumsuz duygulara kapılıp pes ettiğinizde, sonraki yenilgiler de kacınılmaz olacaktır.

Sorun uzerinde vakit kaybetmektense cozum uzerinde odaklaşmaya calışın
Ders başarısındaki duşme nedeniyle kendinize kızmak, kendi dışınızdaki nedenler bulmak ve bunun bir ceza olduğunu duşunmek yerine şu anki durumu nasıl istediğiniz hale cevirebilirsiniz sorusuna yanıt aramaya calışın.

Kendi kendinizin en iyi dostu olun
Derslerinde istediği başarıyı gosteremeyen bir oğrenci 'cok aptalca hatalar yaptım, derslerimi başaramadım, ben başarısız bir oğrenciyim' gibi kendisini kotu hissetmesine neden olabilecek ifadeler yerine 'bazı hatalar yaptım ve bunları duzelteceğim, bu donem istediğim başarıyı gosterememiş olmam benim başarısız bir oğrenci olduğumu gostermez' gibi daha umut dolu ifadeleri kullanabilirler.

Sorumluluğu uzerinize alın
Sorgulama yapmak icin ilk yapılması gereken, sorumluluğu uzerinize almaktır. Derslerinde başarılı olan oğrenciler ile başarısız olan oğrenciler uzerinde yapılan bir araştırmada başarılı oğrencilerin başarılarından dolayı kendilerini sorumlu hissettikleri, başarısız olan oğrencilerin ise sorumluluğu kendi dışlarında aradıkları bulunmuştur.

İyi bir sorgulama ile derslere hazırlık doneminde hangi alanlarda eksiklerinizin olduğunu tespit edebilir ve bu eksiklerinizi gidererek başarılı olabilirsiniz.

KARNESİNDE DUŞUK NOTLARI BULUNAN COCUKLARA ANNE-BABA OLARAK NASIL DAVRANMAK GEREKİR?
Oncelikle donem sonunda alınan karnenin, cocuğun karnesi olmasının yanı sıra, ailenin ve eğitim sisteminin de karnesi olduğu unutulmamalıdır.

Oğrencinin başarısında ailenin onemli bir yeri vardır. Aile ici ilişkilerin sağlıklı olduğu, cocuğun kişiliğine saygıda bulunulan ve cocuğun kendini geliştirmesinin desteklendiği bir ailede başarının da o oranda yuksek olması beklenir.

Karne sonrasında ailelerde eğer oğrencinin notları duşukse genellikle bu durumdan oğrenci sorumlu tutulur. Eleştirilir, suclanır.

Oysa yapılması gereken, karnedeki duşuk notların nedenlerinin ana-baba-cocuk ucgeninde değerlendirilmesidir.

Anne-babalar şu soruları kendilerine sorabilirler
a) Acaba cocuğuma kitap okuma konusunda iyi bir model olabildim mi? (Unutmayın, cocuklar nasihatten ziyade gorduklerini oğrenirler.)

b) Ona ders calışma sorumluluğunu verebildim mi? (Yoksa cocuğun yapılmayan odevini ondan daha cok kaygılanıp biz mi yaptık?)

c) Ona aile icinde yoğun kavga ve catışmaların olmadığı sağlıklı bir aile ortamı yaratabildik mi?

d) Ara sınavlardan duşuk not aldığında onu eleştirip, yargıladık mı? (Yoksa birlikte konuşup, konuyu cozmeye mi calıştık?)

e) Onun ozguvenini kazanmasına yardımcı olabildik mi? (Yoksa surekli eleştirip, azarladık mı?

Bu değerlendirmeler anne-baba arasında yapılabilir. Diğer taraftan cocukla bu sonucların nedenleri uzerinde konuşulabilir.

Eğer aile-cocuk iletişimi iyiyse, cocuk bu sonucun alınmasındaki kendi rolunu gorup, değerlendirmesini yaparak gerekli sorumluluklarını alacaktır.

Unutulmaması gereken bir nokta; alınan karne notlarının telafisinin her zaman mumkun olduğu, gelecek donemlerde yukseltebileceği olmalıdır.

Karne cocuğun tum performansını yansıtmaz. Yani notları cok yuksek bir cocuğa, hayatta cok başarılı olacağı soylenemez. Notlara gore aileler bazen cok katı cezalar verebiliyorlar ya da cocuk sınıfı gecti diye cok buyuk oduller alabiliyorlar. Notlar değerlendirilebilir ancak cok fazla abartılmamalıdır.

Son olarak soylemek istediğim; cocuğunuzun karnesinde sorunlar olsa da cocuğunuzun her durumda yanında olacağınızı hissettirmenizdir. Cocuğunuzla ilişkinizi iyi tutarak karne sonrası oluşabilecek bir krizi ilişkinizi geliştirmek uzere bir fırsata cevirebilirsiniz.