Birkac cumleyle benim tanıdığım Arnavutluk'a da değineyim. O yıllardaki Arnavutluk, bugunku Arnavutluk'tan cok farklıydı. Ulkeyi kırk yıl demir yumrukla hukmetmiş olan Enver Hoca, benim Tirana'ya varışımdan altı ay kadar once olmuştu. Ama onun butun kadrosu iktidarda ve kurduğu rejim de ayakta idi. Baştan başa iki sıra tel orgulerle cevrilmiş, midye gibi icine kapanmış, kuş ucurmaz, kervan gecirmez bir ulkeydi o zamanki Arnavutluk. Arnavut polisi herkese kuşkuyla bakardı, kendi halkına da bizlere de goz actırmaz, nefes aldırmazdı. Ulkede cıt cıkmaz, yaprak kımıldamazdı. Rejim, zavallı Arnavut halkına Âdeta kan kustururdu, ama "kızılcık şerbeti icirdim" derdi. Yeryuzunde bu tur ulkelerin son numunesiydi Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti. Kuzey Kore bir, Arnavutluk iki... Dunyada bu kadar kapalı ve bu kadar sıkı bir ucuncu ulke yoktu sanırım.

(Tanıtım Bulteninden)

Editor: Necip Azakoğlu

Kitap Adı: Turkiye-Arnavutluk İlişkileri Buyukelcilik Anıları (1985-1988) Yazar: BilÂl N. Şimşir Yayınevi: Tarihci Kitabevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789752466173