Kopru altında buyuyen, Suleyman Demirel'in elinden tutması ve azmi sayesinde okuyarak Kutahya Emniyet Mudurluğu koltuğuna kadar ulaşan Şevki Dincal, yaşadıklarını bu kitapta kaleme aldı.
13 yaşına kadar sokakta yaşayan Dincal bir arkadaşıyla birlikte, Adalet Partisi'nin 1965 secimlerindeki zaferinden bir gece sonra Demirel'in evinin bulunduğu Guniz Sokak'a gitti.
Polisin uzaklaştırmak istediği Dincal'ı fark eden donemin AP Lideri Demirel, iki cocuğu eve cağırarak ne istediklerini sordu. Demirel, "Okumak istiyoruz" yanıtını alınca Dincal'ı okuması icin yetiştirme yurduna yerleştirdi. Azmi sayesinde polis kolejini kazanan Dincal, ceşitli illerde gorev yaptıktan sonra emniyet mudurluğu koltuğuna ulaştı.
Ve yıllar sonra Suleyman Demirel, Cumhurbaşkanı olarak. Turkmenistan'ı ziyaret etmektedir. Temaslar tamamlanıp sohbet bolumune gecildiğinde Turk heyetinden genc bir adam yerinden kalkar, cumhurbaşkanının yanına doğru gider ve onu saygıyla selamlayıp kendini tanıtır.
- Sayın Cumhurbaşkanım yıllar once sizi ziyarete gelip sayenizde okula yazılan, devletin şefkatli kollarında ana babasızlığı unutup ulkesine yararlı bir yurttaş olmaya ant icen o sokak cocuğu benim.
Herkes dona kalmıştır, bir sure devam eden bu sessizliği Cumhurbaşkanı bozar.
- Hatırladım o gunu, hatırladım... Peki ne yaptın, şimdi nedir gorevin evladım?..
Direncini sonuna kadar zorlayan genc adam daha fazla tutamaz kendisini. Ve yaşlar gozunden akarken yanıtlar Cumhurbaşkanını.
- Şu anda heyetimizde Dışişleri Bakanlığı kadrosunun bir elemanı olarak bulunuyorum efendim. Bilecik Emniyet Muduruyum...Sokakların dili hep acı soyler. Bunu ancak onun kollarında yatanlar; yağmurda, yaşta, soğukta, sıcakta onunla konuşanlar bilir. Geceleri hem soğuktan korunacaksınız, hem de tehlikelerden uzak duracaksınız. Mevsimi, iklimi hep değişir.
Durmadan uşursunuz, hep uşursunuz.
Hicbir şey ısıtmaz icinizi. Belki ısıtacak tek şey sevgidir, ama ona da siz ulaşamazsınız. Korkuların, urpermelerin, yokluğun, aclığın kol gezdiği yerlerdir sokaklar. Gecesi gunduzunden cok farklıdır. Misafirleri değişir her zaman. Yalnızlığın sesi en cok geceleri duyulur. Kucuk bedenlerin ustune kÂbus gibi coker karanlık, korku ve soğuk. Eller, yurekler hep tetiktedir. Uykular hep tek gozludur ve urkektir. Gozunuzdeki tavşan uykusu, yuzunuzdeki guvercin korkusudur. Hatayı hic affetmez sokaklar. Her turlu tehlikenin bakışları ustundedir, sokak misafirlerinin. Acımazsızlığın yaşamı hice saydığı bu yerlerde, en oncelikli meseleniz tehlikelerden uzakta ve hayatta kalabilmektir. Hele bir de cocuksanız, sokakların dilinden iyi anlamıyorsanız, daha zordur orada yaşamak.
Sayfa Sayısı: 168
Baskı Yılı: 2013
Dili: Turkce
Yayınevi: Yurt Kitap Yayın
Kitap Adı: İcimizdeki Yarın Yazar: Şevki Dincal Yayınevi: Yurt Kitap Yayın İlk Baskı Yılı: 2008 Dil: Turkce Barkod: 9789759025526