Oğrencilerin hangi alanlarda kabiliyet ve eğilimleri olduğunun tespiti icin, gozlem altında olmaları onemlidir. Eğitim ve oğretim kavramlarının iyi anlaşılması gerekiyor. Uzmanlar, eğitim kadar, oğretimin de onemini vurguluyor.
Eğitim: Okullar, kurslar ve universiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesiyken; Oğretim: Kişiyi hayatın her evresinde ihtiyac duyabileceği yeterli miktarda sayısal ve ya sozel bilgiye kavuşturmaktır. Cocuğun okul donemi boyunca, gorduğu, etkilendiği, yonlendirildiği alanlarda kavramsal bir birikime sahip olması doğru eğitim almış olduğunun yansıması olarak değerlendirilebilir.
Aile ve Okul arasındaki iletişim cok onemli
Eğitim kurumlarında dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de: Cocuğun doğru gozlendiğinden emin olmaktır. Burada aileye olan geribildirimlerin payı buyuk...
Anne babalar, cocuğun okul ve dersleriyle olan ilişkisini, okullarda bu iş icin calışan uzmanlarla surekli diyalogda kalarak takip etmeliler. Cocuğun yetenekli olduğu alanlar, rehber oğretmenleri yardımıyla ortaya cıkartılmalı ve bu alanlarda cocuğa ozel bir yonlendirme yapılmalıdır.
Erken yaşta fark edilen kabiliyet alanları, cocukların kişisel gelişiminde etkili olduğu kadar, mesleki tercihlerinde de belirleyici rol oynar. Pedagoglar cocuğun erken yaşta mesleki hayatının temelinin atıldığını vurgularken, bu konuda cocuğa doğru yonlendirme yapılması gerektiği konusunda uyarıyor...