Bu donemde onerilen ve onerilmeyen aşıları uzmanından oğrenelim.



Hamilelik doneminde yapılan aşılar; anne adayının, anne karnındaki bebeğin ve yenidoğanın sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Peki, bu donemde hangi aşıların yapılması anne adayları icin sakıncalı bir durum yaratır, hangi aşılar uzmanlar tarafından onerilir? Merak edilen bu konu hakkında detaylı bilgiyi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Aslı Vural'dan aldık.

"Anne karnındaki bebeğe zarar verebilir" duşuncesi ve annelerin aşılamaya karşı isteksiz oluşları nedeniyle gebelik sırasında aşılama, hedeflenenin altında kalmaktadır.

Gebelikte uygulanan canlı aşılar fetus icin teorik olarak risklidir. İdeali, hastaların gebelikten once kızamık, kızamıkcık, kabakulak, su ciceği aşıları olup olmadıkları veya bu hastalıkları gecirip gecirmediklerinin sorgulanmasıdır. Eğer hasta olduğu aşıları bilmiyorsa, bu hastalıklara karşı bağışıklığı kan testleri ile kontrol edilmelidir. Soz konusu hastalıklara yakalanma riski olanlar, gebelikten once bu aşıları olmalı ve aşılamadan sonra en az 28 gun sureyle gebe kalmamalıdır.

Hamilelikte hangi aşılar onerilir, hangileri sakıncalıdır?
Hepatit A: Yuksek riskli bir durum halinde gerekiyorsa yapılmalı.
Hepatit B: Bazı durumlarda onerilir. Gebelik sırasında Hepatit B enfeksiyonu icin riskli kadınlar mutlaka aşılanmalıdır.
HPV: Onerilmez.
Grip aşısı: Onerilir.
MMR (Kabakulak, kızamık, kızamıkcık): Sakıncalıdır.
MCV4 (Menenjit): Gerekiyorsa yapılabilir.
Polio: Teorik olarak yapılmamalıdır. Ancak yuksek enfeksiyon riski taşıyorsa ve acil koruma gerekiyorsa yapılabilir.
Tetanoz (Difteri): Mutlaka yapılmalıdır.
Suciceği: Sakıncalıdır. Verem aşısı (BCG): Sakıncalıdır.
Kuduz: Gerekli ise yapılabilir.
Sarı Humma: Bulaşma riski cok yuksek ise yapılabilir.

Hamilelikte ozel durumlarda onerilen aşılar
Hepatit A, Polio (IPV), Japon Ensefalit, H. Influenza Tip b (Hib), Pnomokok, Tifo, Sarı Humma, Şarbon.

Bu aşılara hastalığın riskleri ve aşının yararları goz onunde bulundurularak karar verilmelidir.

Diğer aşılar hakkında merak edilenler
Tetanoz ve difteri toksoid aşısı (Td): Yenidoğan tetanozunu engellemek icin tetanoz aşısı gebelerde rutin olarak uygulanmalıdır. Ulkemizde aşılanmış ancak son 10 yıl icerisinde difteri ve tetanoz rapeli yapılmamış olan gebe kadınlara bir rapel dozu yapılmakta, aşılanmamış veya kısmen aşılanmış olanlara ise 3 doz olarak uygulanmaktadır. İlk 2 doz birer ay ara ile ucuncu doz, ikinci dozdan 6-12 ay sonra yapılmaktadır.

Grip aşısı (Influenza): Gebelik ve loğusalık donemlerinde gecirilen gribe bağlı ciddi komplikasyonlar ortaya cıkabilir. Ulkemizde, gebeliği 14 haftadan buyuk olan tum gebelere ve erken loğusalık donemindeki annelere grip mevsiminde aşı onerilir. Gebeliğin ilk 3 ayı icinde olan kadınlar ancak doktor tarafından gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler.

Hepatit B aşısı: Hepatit aşısı, intravenoz madde kullanımı veya bağımlılığı, enfekte eş, mesleki temas, akut enfekte hasta veya kronik taşıyıcı ile temas durumlarında uygulanmalıdır. Uc doz halinde uygulanır (0, 1-2, 4-6. aylarda).

Human papilloma aşısı (HPV): Gebelikte uygulanması ve anne karnındaki bebek icin olası riskleri hakkında henuz yeterli calışma yoktur. Bu nedenle gebelik sırasında uygulanması onerilmez.

__________________