Descartes'ın modern felsefenin temelini atmış şu meşhur sozunu duymamış olanımız yoktur herhalde: "Duşunuyorum oyleyse varım".

Felsefeci Roger Scruton ise bambaşka bir şey soyluyor: "İciyorum oyleyse varım". Şarabını yudumlayarak son derece akıcı ve nukteli bir uslupla hemen her buyuk medeniyetin baştacı ettiği bu gorkemli ickiyi anlatıyor bize. Platon'dan Nietzsche'ye, İbn Sina'dan Sartre'a, Schopenhauer'den Kant'a pek cok filozofla muhabbete giriyor, herbiriyle farklı bir şarabın tadına bakıyor.

Elinden şarabı hic duşurmeksizin antik cağlardan gunumuze şarabın hikÂyesini anlatıyor bizlere. Ama daha once duyduklarımıza hic benzemiyor bu hikÂye: Hem Antik Yunan'dan İslam coğrafyasına kadar ceşitli medeniyetlerde şarabın oynadığı rolu ortaya koyuyor, hem de Ortadoğu'dan Fransa'ya, Guney Amerika'dan Avustralya'ya kadar, dunyanın dort bir yanından şarabın ozgun tarihini anlatıyor, toprağın ve bağların kokusunu taşıyor bize.

Şimdi, Scruton gibi, biz de Hayyam'a bırakalım sozu: "Dunya dertleri zehir, şarap da panzehir".

İnce Kapak:

Sayfa Sayısı: 272

Baskı Yılı: 2012

e-Kitap:

Sayfa Sayısı: 207

Baskı Yılı: 2012

Dili: Turkce
Yayınevi: Aylak Kitap
Kitap Adı: İciyorum Oyleyse Varım Filozofun Şarap Rehberi Yazar: Roger Scruton Cevirmen: Akın Terzi Yayınevi: Aylak Kitap İlk Baskı Yılı: 2012 Dil: Turkce Barkod: 9786055691592