Bebek kaygısı yaşayan ciftlere oneriler
Psikolog Arzu Guneş bebek sahibi olacak ciiftlere onemli onerilerde bulundu.
• İyi bir iletişime sahip olmak
İyi bir iletişim, acıklığı ve catışmalarla baş etmeyi icermelidir. İyi bir iletişim, bircok sıkıntılı durumda olduğu gibi hamilelik ve yeni bebek sahibi olunan durumda da, ciftin en onemli sorun cozme enstrumanıdır.
• Hamilelik ve lohusalık konusunda bilgi sahibi olmak
Oncelikle lohusalık zor bir yaşam surecidir. Hele ki ilk bebekte, bu surec anne icin hem fiziksel hem de duygusal olarak zorlayıcı olabilmektedir. Bu donemde farkındalık ile eşinin yanında olan erkek, bebeğin sorumluluklarını olabildiğince paylaşmalıdır. Ayrıca; annenin olası duygusal hassasiyeti konusunda gercekci beklentileri olan bir eş, bu surecin kolay atlatılmasına cok yardımcı olur.
• Eşler arası iş bolumu, gorev ve sorumluluk hazırlığı yapmak (adalet duygusunu sağlamak)
Ozellikle ilk bebekten sonra bircok ciftin ilişkisi olumsuz etkileniyor. Bu tehdidin farkında olan ve onceden onlem alan ciftler; ya hic sıkıntı yaşamıyor ya da kısa surede ilişkilerini toparlıyorlar. Ozellikle ev işleri, bebeğin sorumlulukları cok fazla kadına kaldığında ciftin arasındaki mesafe acılmakta, kadında adaletsizlik duygusu gelişebilmektedir. Bu da bir ilişki icin onemli bir engeldir.
• Bireyselliğe zaman ayırmak
Hamileliğin son doneminde ve bebek dunyaya geldikten sonra yaşamı cok değişen anne bu duruma adapte olmak konusunda mutlaka zorluklar yaşayacaktır. Annenin (ve babanın) yaşamı ne kadar az etkilenirse, bireysel haz aktiviteleri ne kadar surdurulebilirse o kadar iyidir.
• Cift olarak birbirine zaman ayırmak
Ozellikle bebek dunyaya geldikten sonra aralarındaki ilişkiyi ihmal etmeyen, birbirine vakit ayıran ve baş başa gecirdiği zamanın kalitesini yuksek tutmaya caba harcayan ciftler bu surecten ilişkileri olumsuz etkilenmeden, hatta guclenerek cıkmaktadırlar.
• Annelik ve babalık duygusunun farklı sureclerde olgunlaştığının farkında olmak
Baba olma duygusu annelik duygusundan cok sonra olgunlaşır. Cunku anne adayı 9 ay bebeği karnında taşırken annelik duygusunu yoğun bicimde yaşamakta ve bebek dunyaya geldikten sonra da gerek sut vererek gerekse onunla cok daha yoğun vakit gecirerek anneliği cok once benimsemektedir. Baba ise, yeni doğan bebekle sınırlı bir birliktelikle başlayan ilişkisini bebek buyudukce geliştirebilmektedir. Bu gerceğin her iki ebeveyn tarafından bilinmesi, anne ve babanın birbirini anlamasını kolaylaştıracaktır.
• Gercekci beklentilere sahip olmak ve beklentileri eş ile (veya kimden bekleniyorsa) acıkca konuşmak
Gercekci olmayan beklentiler hayal kırıklığı getirecektir. Beklentilerinin gercekci olup olmadığını kişi karşısındakini tanıdıkca analiz etmeli ve gercekci olmayan beklentilerini değiştirmelidir. Ayrıca konuşmadan anlaşılmayı ya da istemeden isteğinin karşılanmasını beklemek son derece yanlış ve değiştirilmesi gereken bir yaklaşımdır. ("Ben isteyince bir kıymeti olmaz. Ben istemeden/soylemeden istediğim şeyi yapmalı." Anlayışını değiştirmek.)
• Kok aileler konusunda cift olarak ortak kararlar almak ve gerektiğinde birlikte sınır koymak
Kok ailelerin, yeni doğan bebeğe karşı olası tutumları konusunda cift onceden konuşmalı ve endişelerini belirtmelidir. Bu aşamada ortak kararlar alınmalı ve daha sonra tutarlılıkla uygulanmalıdır. Ancak kok ailelere de bebek/cocukla zaman icinde kuracakları ikili ilişkilerde bir ozgurluk alanı sağlamak ve bu alana mudahale etmemek gerekir.
alıntı
__________________
Bebek kaygısı yaşayan ciftlere oneriler
Kadınca0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Bebek kaygısı yaşayan ciftlere oneriler