Cem Mumcu'nun Binbir İnsan Masalları'nın Ucuncu Sayfa Guzeli adlı kitabı 42. oykude sona ermişti. Elim sakatlanmadan once ona bir başlık atmış arkasını getirememiştim. Başlık "dunya durdukca duracak oykuler" idi. Her satırını hayranlıkla ve şaşırarak okumuştum bu kitabın. Mumcu, yazarlığımın başından bu yana kovaladığım deliliği, kısa cumlelerle, herkesin (?) anlayacağı bir yalınlıkla, psikiyatr olmasının da ona kattığı artılarla kolayca dile getiriyordu. Kolayca dediğime bakmayın; o kolaylığın nasıl bir şey olduğunu ikinci kitabında 66. oykude kacırıyor ağzından: "Bilmek ve bilemek: Tum bilgiler sadece buna yarayacak ve sonra bileğitaşından dokulen tozlar gibi dokulecek. Geriye kalan bir tek keskinlik olacak, iniltiyi doğrayacak incecik testere bir tek… Unutmak, yere dokmek uzere oğrenmek."
Mumcu'nun Muallakta, Araf'ta ve Duşlerde adlı bu ikinci kitabında da eş bicemle suren bu "iniltilerin", "kardaki ayak izleri'ne bakıyorum; Cem'in ne tanrı baba ile ne de kendi babası ile bir zoru olmasa da ben bu oykucuklerde, tumumuzun icinde var olan ancak Sigmund Freud'un "uyarlığı"nın yılan uykusuna yatırdığı deliliğin ve olumluluğun trajedisini okuyorum. Mumcu bu insanlık trajedisinin arkeolojisiyle ne zaman bu denli ici ice gecti, bu kazıda kimlere cıraklık etti, bu genc yaşta nasıl boyle "karnavalesk" bir ustalık edindi bilemiyorum. Ancak dunya edebiyatında da ender rastladığımız birbirinden carpıcı ironilerin ışıltısıyla ilerleyen bu ilginc yazının, deliliğimizin evrensel mantığını olağanustu doğru bicimde dokuyan bu ilginc yazarın masallarına,"dunya durdukca duracak" demekte haklı olduğuma inanıyorum
-Leyla Erbil-
Sayfa Sayısı: 94
Baskı Yılı: 2012
Dili: Turkce
Yayınevi: Okuyan Us Yayınları
Kitap Adı: Muallakta, Araf'ta ve Duşlerde Yazar: Cem Mumcu Yayınevi: Okuyan Us Yayınları İlk Baskı Yılı: 2002 Dil: Turkce Barkod: 9789758420414