Zor zamanlardan gecmiştik hep beraber. Anneler, babalar, kardeşler, eşler ve cocuklar dışarıda, bizler iceride, zor zamanlardan gecmiştik. 'Olumden kalıma' bir hayattı soz konusu olan. Uc yıl boyunca, askeri hastanenin morguna, cezaevinden olu inşan bedenleri taşınıp durmuştu.Gercekler ve rivayetler birbirine karışıyordu coğu kez. Bu donemlerde goruşe cıkmadığımız zamanlarda, dışarıdakilerin aklına olumden başka bir şey gelmiyordu.
Olum cok kolay gercekleşiyordu cunku ve bizden biri hakkında haber alınamayınca, bu kişinin olmuş olabileceğine dair bir rivayet, bir soylenti cezaevinin kapısında bekleşen kalabalıkların arasında hızla yayılabiliyordu.
Direniş zamanlarında, dışarıdakiler cezaevinin kapısında merak ve endişe icinde bir haber alabilmek icin saatlerce, gunlerce bekliyorlardı.
Askeri hastanenin morgu ve cezaevi arasında yaşanan korkunc bir bekleyişti bu.
"Sabah sizlerle uyanmayı ve sizlerle beraber kahvaltı sofrasına oturmayı ozlemişim. Bir geceyi sabaha kadar okuyarak gecirmeyi ve sabah saatlerinde namaza kalkan annemi boylece hayrete duşurmeyi ozlemişim. Gune yeni başladığınız sabahın ilk saatlerinde gidip akşama kadar uyumayı ozlemişim. Sarhoş olmayı, sonra da bu sarhoşluk icinde seni kahkahalardan kırıp gecirmeyi ozlemişim. Zil zurna sarhoş birini saatlerce dinlemeye kendimi mahkûm etmeyi ozlemişim...
Hasretini cektiğim ve ozlediğim daha cok şey var tabii. Bir deniz kıyısında sabahları kuş sesleriyle uyanmayı ozledim. Diyarbakır'ın sokaklarında turladıktan sonra tatlı bir yorgunluk icinde oturacağım bir kadayıfcıda peynirli kadayıf yemeyi ozledim. Dilan Sineması'nın yazlığında film seyretmeyi, Sino'da rakı icmeyi, Dortyol'da Doşo'dan gazete almayı, alırken onunla hayran olduğu Bulent Ecevit'i konuşmayı ozledim... yeni yılda depreşen bu heyecanlarla doluyum şimdi. Bedenim burada, kalbim dışarıda... Burada kendimi misafir gibi goruyorum artık. Bundan sonrası ya başka bir cezaevi olacak ya da ozgur kalacağım."
Sayfa Sayısı: 220
Baskı Yılı: 2010
Dili: Turkce
Yayınevi: Everest Yayınları
Kitap Adı: Olumden Kalıma Yazar: Orhan Miroğlu Yayınevi: Everest Yayınları İlk Baskı Yılı: 2010 Dil: Turkce Barkod: 9789752897717