Ekonomik bunalımların, teror olaylarının cektirdiği acılarla dayanmanın uc noktasına gelen, yine de dimdik ayakta kalmayı başaran Turkiye insanını anlatıyor oykulerinde Ahmet Turkay. Keskin bir gozlemleme ve duyarlılıkla yazılmış; İstanbul'da ya da Anadolu'nun değişik koy ve kasabalarında, kendi kucuk dunyalarında, buyuk dertleri, kederleriyle sessizce yaşayan sıradan insanların oykuleri bunlar. Yoksulluğun ezemediği, ruhları, gonulleri yuce, yurtlarına sonsuz bir sevgiyle bağlı, unutulamayacak insanların oykulerini yazmış yazar.
Turkiye'nin bir başka gerceği; depremde eşini, cocuğunu yitiren, gunlerce yıkıntılar altında kalan bir babanın olumle yaşam arasında gecirdiği umutsuzluk, karamsarlık dolu ağır anlarını; işten atılınca karısının son bileziğini bozdurarak yaşama tutunmaya cabalayan bir bilgisayarlı torna işletmeninin krize, onun nedenleri ve etmenlerine sovgulu veryansınlarını; ailesine kokten bağlı bir kadının, delice sevdiği eşinin bircok teror eyleminin hazırlayıcılarından olduğunu oğrenince nasıl birden yıkıldığını, aşkının kine, nefrete donuştuğunu; teroristlerin doşedikleri mayının patlamasıyla askerde iki bacağını yitiren bir gazinin kendisiyle didişmeleri ve catışmalarını uzulerek okuyacaksınız.
Bir Sanrıydı Manolya, Turkiye'nin bugunku guncel sorunlarına eğilerek pırıl pırıl bir dil, sıcacık, sarıcı bir anlatımla yazılmış oykulerin kitabıdır.
"…Az ileride iniltiler duyar gibi oldum. Baştan ayağa pur dikkat kesilerek yıkıntılığı dinledim. Kulaklarım beni yanıltmamış. Oyku'nun kesik kesik inilti ve sayıklamalarıydı duyduklarım.
'Ah, of! Anne… Baba… Neredesiniz? Oluyorum…'
Butun kuvvetimi topladım, ustumdeki beton yığınından kurtulmayı denedim. Denizde boğulmakla karşı karşıya birinin, suları yutarak denizi kurutmak istemesi gibi sacma bir cabaydı benimkisi.
'Ben de enkaz altındayım. Kımıldayamıyorum. Dayan kızım! Arama Kurtarma Tim'i neredeyse gelir' diye Oyku'ye moral verdim. Oysa sabah olmadan kurtarma calışmalarının başlatılmayacağını adım gibi bilmekteydim. Kuşkusuz, yıkılan salt bizim apartmanımız değil, sıra ne zaman bizimkisine gelecek?
'Korkunc canım yanıyor! Goğsumun ustunde ağır bir şey var. Eziyor beni. Galiba yaralıyım da. Kurtar beni babacığım!'
En zor dayanılır şey nedir, diye sorsalar, duşunmeden: 'Caresizliktir' derim. Canından can, kanından kan almış en değerli varlığını tum yalvarma yakarmalarına karşın enkaz altından kurtaramamak… Duştuğum yurekler acısı bu faciayı hangi sozlerle anlatsam? Onu dile dokememenin beceriksizliği, umarsızlığı icindeyim. Kederlerimizi anlatmaya giriştiğimizde dilimiz sanki yetmiyor, yoksullaşıyor. Kendi durumumu unuttum, yalnız Oyku'nunkisini duşunmeye koyuldum. Onu kurtarabilmek icin mekanik bir guce gereksinimim vardı."
Sayfa Sayısı: 90
Baskı Yılı: 2011
Dili: Turkce
Yayınevi: Kora Yayın
Kitap Adı: Bir Sanrıydı Manolya Yazar: Ahmet Turkay Yayınevi: Kora Yayın İlk Baskı Yılı: 2011 Dil: Turkce Barkod: 9786055601188