Dişlerdeki şekil bozukluklarının bazı seslerin duzgun cıkartılamamasına ve konuşma sorunlarına sebep olduğu uyarısını dile getiren uzmanlara gore, dişleri ilgilendiren capraşıklık ve uyumsuzluklar artık her yaşta ortodontik tedavi ile duzeltilebiliyor.
Dent Suadiye Diş Kliniği ortodonti uzmanı Dr. Ahmet Pınar, dişlerdeki bicimsel ve işlevsel sorunlarla ilgili bilgi verirken, capraşık dişlerin, başta estetik gorunum olmak uzere bircok sorunlara neden olabildiğini soyledi.
Temizlenmesi daha zor olduğu icin capraşık dişe sahip kişilerde curuk ve diş eti hastalıklarına eğilimin arttığını ifade eden Pınar, dişler duzgun kapanmadığı zaman cene ekleminde ve cene hareketlerini sağlayan kaslarda sorunlar oluşabileceğini bildirdi.
Ortodontik sorunların buyuk coğunluğunun genetik sebeplerle ortaya cıktığını kaydeden Ahmet Pınar, diğer nedenlerle ilgili de şu bilgileri aktardı:
''Parmak emme ve uzun sure emzik kullanmak gibi cocuk yaşlarda gorulen kotu alışkanlıklar, geniz etine bağlı ağızdan nefes alma, yatış şekli, 20 yaş dişleri ve erken yaşlarda yapılan sut dişi cekimleri de dişlerde bicimsel bozukluklara yol acabilir. Aynı şekilde tırnak yemek, alt cenenin one doğru kayarak kapanış bozukluğu oluşturmasına sebep olur. Emzikler de uzun sure kullanıldıklarında etki alanındaki bolgelere uzun sure anormal etki yapacağı icin o bolgelerde duzensizlik ve ceşitli kapanış bozukluklarına yol acar. Parmak emme de emzikteki gibi emilen parmağa ve sayısına gore etki alanında bulunan alt ve ust dişlerde yer değiştirme ve kapanış bozuklukları gorulur.''
Dişlerdeki bicimsel bozuklukların neden olduğu sorunlara da değinen Pınar, ''Dişlerdeki şekil bozuklukları, bazı seslerin duzgun cıkartılamamasına ve konuşma sorunlarına sebep olur. Ortodontik tedaviyle fonksiyonel ve estetik sorunlar duzeltilerek kişinin hayat kalitesi artar. İskeletsel, yani ceneler arasında uyumsuzluk yoksa ortodontik tedavi her yaşta mumkundur'' bilgilerini aktardı.
Bicimsel bozukların tedavisiyle ilgili bilgiler de veren Pınar, ''Tıpta en temel tedavi ilkesi etkeni ortadan kaldırmaktır. Once sorunun sebebi ortadan kaldırılır, ardından tedavi kısmına gecilir. Kotu alışkanlıkların eliminasyonu icin bu alışkanlıkları kırıcı apareyler kullanılmaktadır'' dedi.
İLERİ YAŞLARDA TEDAVİ MUMKUN MU?
Pınar, ''İleri yaşlarda tedavi mumkun mudur?'' sorusuna da şu yanıtı verdi:
''Dişleri ilgilendiren capraşıklık ve uyumsuzluklar, her yaşta ortodontik tedavi ile duzeltilebilir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, ortodontik tedavi goren her 5 hastadan birinin 21 yaş ve uzeri olduğu belirlenmiştir. Uzun yıllardır kullanılan metal braketlerin yanında, artık ozellikle yetişkinlerde, daha az gorunen seramik braketler veya dişlerin arka tarafından uygulanan lingual braketler kullanılabiliyor. Bunların yanında, son yıllarda uygun vakalarda 'invisalign' denilen ve ağızda neredeyse hic farkedilmeyen şeffaf plaklarla yapılan hem estetik, hem de kullanımı cok rahat sistemlerle tedavi yapılabiliyor.''
Ahmet Pınar, cocukların ilk ortodontik muayenesinin 7-8 yaşlarında, alt ve ust on dişler suruldukten sonra yapılmasında fayda olduğunu sozlerine ekledi.
Kaynak : Ntv
__________________