1908 yılında varlıklı bir sanayicinin kızı olarak İsvicre'de doğan Annemarie Schwarzenbach, 1942 yılında henuz otuz dort yaşındayken bir bisiklet kazasında yaşamını yitirir. 20. yuzyılın başında doğan herkes gibi, bir buyuk savaşı daha cocukken yaşar. İkincisinin ayak sesleri duyulmaya başladığında, o da kuşağının diğer yazar ve aydınları gibi dunyanın ceşitli yerlerine savrulur. Yaşadıkları ve gordukleriyle, varoluşu olarak kabul ettiği insani değerler arasındaki ucurum, başa cıkamayacağı acıları da beraberinde getirir. Savaştan nefret eden bir insan olarak elinden geleni yapmaya calışır ama yine de caresizdir. Doğu'ya yaptığı geziler, Batı kulturunu sorgulamaya başlamasına yol acar.

Bu acıdan bakıldığında elinizdeki kitap, sadece Doğu'ya atıf yapan ve bir Batılının gozunden coğrafyamızı anlatan oryantalist bir metin değildir. Yine de Schwarzenbach, "Ama Batı dunyasının Âdetlerine sırtım donuk. Ve sorarım kendime, "bedeli nedir?" diye, ruhlarına satın aldıkları erincin" diyecektir. Coğrafyamızı dolaşırken ona eşlik eden acılar, Batı ruhunun erinc icin yaptıkları karşısında onun ofkesini daha da artırır. Doğu'da yaşadığı aşk bu ofkeyi biraz dindirir gibi olur ama yine de Batı'dan nefret edişinin mi yoksa Doğu'ya karşı duyduğu aşkın mı bu tensel ve ruhsal aşkı beslediği sorusunu; yanıtlayamaz.

İran'da Olum'un bugun taşıdığı değer, Schwarzenbach'ın sorgulamalarından kaynaklanır. Kitap boyunca, Batı'nın ihrac ettiği savaşlarla hÂl bir ateş cemberi icinde kavrulan kadim coğrafyamızda, savaşa karşı barışı, somuruye karşı ozgurluğu arayan "koksuz", insan bir Batılının mutluluk arayışına, İran ve Turkiye'de yaşadıklarına, Turkiye'nin Tahran Buyukelcisinin kızı Jale ile olan umutsuz aşkına (ki o yaşandığı donemde buyuk bir skandal olmuştur); "ben anlatıcısı" olarak yazdıklarına tanıklık edeceksiniz.

1987 yılında İsvicre'de bir edebiyat dergisinin gundeme getirmesiyle eserleri gun yuzune cıkan Schwarzenbach'ın en iyi eserlerinden birisi olan İran'da Olum yazarın dilimize cevrilen ilk eseri.

Sayfa Sayısı: 152

Baskı Yılı: 2009

Dili: Turkce
Yayınevi: İkaros Yayınları
Kitap Adı: İran'da Olum Yazar: Annemarie Schwarzenbach Cevirmen: Melike Ozturk Yayınevi: İkaros Yayınları İlk Baskı Yılı: 2009 Dil: Turkce Barkod: 9786055717018