"Şairlerin hal ve dereceleri hakkındaki bilgileri toplamak guc iştir. Zira şiir yazma eski zaman-lardan beri insanlar arasında yaygın bir sanattır; şiirlerin yazıldığı dillerse sene ve devirlerin ge-cişi ile halden hale ve şekilden şekile girdiğinden bunları anlamak gucleşmiştir ve şairlerin ek-serisinin isimleri gizlilik perdesi altında kalmıştır.
Bununla beraber ben, bu şairlerden yuce isimleri tarihlerde ve risalelerde zikredilen ve adları sanları halk arasında meşhur olan bir kısmını sectim. Bunların hepsi fazilet sahibi olup şiirde mahirdirler ve sultanların yanında iyi kabul ve hurmet gormuşlerdir.
Bu kitabı tıpkı gokler gibi yedi tabakaya ayırdım. Bunun her tabakasında tahminen yirmi kadar fazıldan bahsedilmektedir. Ayrıca bu tabakalara, bazı fevÂid ile Arap şairlerinin hayatından bahseden bir mukaddeme ve bugun şerefli şahsiyetleriyle cihanı susleyen fazıl ve şairlerin ah-valine dair bir hatime ekledim. Bu curetime vÂkıf olan fazıllar af ve ıslah eteğini benim hatala-rım uzerine orterler ve bu hareketimi kotulemeye calışmazlar."
1431 yılında Semerkand'da doğan Devletşah bin Alauddevle Bahtşah Gazi-i Semerkandî, soylu bir Turk ailesinden gelmektedir. Babası Alauddevle İsferayî, Timurlu hukumdarlarından Şahruh'un nedimlerinden biriydi. Yaşamının buyuk bolumunu saraylarda gecirdikten sonra resmi gorevlerini bırakarak Horasan'a babasından kalan ciftliğe cekildi ve 1495 yılında orada oldu.
Doneminin unlu hukumdarlarından Huseyin Baykara ve Ali Şîr Nevaî'nin meclislerine sık sık katılmasının ve onların yardımlarıyla kulturel ortamlarda zaman gecirmesinin ardından en bilinen eseri olan Şair Tezkireleri'ni (Tezkiretu'ş-Şuara) 1487 yılında tamamladı. 9. yuzyıldan kendi donemine kadar yaşamış olan İranlı şairlerin hal tercumelerini, yani hayat oykulerini aktaran bu yapıtı zaman icinde buyuk un kazanacak ve benzeri bircok tezkireye ornek oluşturacaktır.
Ciltli:
Sayfa Sayısı: 688
Baskı Yılı: 2011
e-Kitap:
Sayfa Sayısı: 460
Baskı Yılı: 2011
Dili: Turkce
Yayınevi: Pinhan Yayıncılık
Kitap Adı: Şair Tezkireleri Yazar: Devletşah Cevirmen: Necati Lugal Yayınevi: Pinhan Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2011 Dil: Turkce Barkod: 9786058795358