İnsan, alet kullanmaya ve yapmaya başladıktan sonra, elinin becerisi ve beyni gelişti. Dayanışma ve ortaklaşa etkinlik icindeydi. Gozlemleri ve deneyimlerinden edindikleriyle oğrenmeye, sorgulamaya, araştırmaya ve bilincli davranışlar gostermeye başladı. Kolecilik insanı, doğaya ve kendi doğasına yabancılaştırdı. Zorla kolelik, gunumuzde ucretli koleliğe donuştu.
Binlerce yıldır akıl bilgiyle zenginleşirken, bir yandan da iş bolumu nedeniyle sınırlanıyordu. Cağımızda, aşırılaşmış iş bolumu tek yonlu teknik aklı daha da geliştirdi. Ama insan, yaşadığı dunyaya daha dar bir alandan bakmaya başladı. İnsanın El-beyin birlikteliğinin ayrışması ve teknolojinin sağladığı kolaylıklar, yeteneklerini daha da sınırlandırdı. Robotik karakter kazanmış seri ve sınırsız uretim, ilişkileri mekanikleştirdi. Bireyci fayda peşinde toplumsallığını yitirdi ve giderek yalnızlaştı. Duşunce, duygudan kopmaya; kendine ve cevreye yabancılaşan insan, tuketime koşullanmış, uygulamacı, robotik bir kimliğe burunmeye başladı. Bu ortamda akıl kendi unsurlarını parcalayıp tuketerek hızla cokuşe gecti.



Sayfa Sayısı: 160

Baskı Yılı: 2011


Dili: Turkce
Yayınevi: Su Yayınları
Kitap Adı: Aklın Cokuşu Yazar: Mustafa Başoğlu Yayınevi: Su Yayınları İlk Baskı Yılı: 2011 Dil: Turkce Barkod: 9789756709986