Değişim başlıyor. Tovbe edin, sizi kendini beğenmiş, dik konumdaki yaratıklar!
Kafka'nın boceği Gregor Samsa'nın kabuğunun parlaklığı hÂl gozlerimizi kamaştırıyor ve Dostoyevski'nin yeraltı yaratıkları hÂl zihinlerimizde kıpırdanıp duruyorken, Rawi Hage, "hamamboceği" ve "yeraltı" imgelerine bambaşka bir boyut kazandırıyor.
Hage'in Ortadoğu'dan Kanada'ya, Montreal'in arka mahallelerine gocen isimsiz kahramanıyla başarısız bir intihar girişiminin ardından tanışıyoruz. Kendisini yarı insan yarı hamamboceği olarak goren bu kahramanı intihara surukleyen nedenler ve yine gocmenlerden oluşan yakın cevresinin gecmişi yavaş yavaş gozler onune serilirken, bir yandan da Kanada'nın "soğukluğunda" tutunma cabaları aktarılıyor. Hamamboceği, Hage'e Uluslararası Impac Dublin Edebiyat Odulunu kazandıran ilk romanı De Niro'nun Oyunu'ndaki gibi, bir varoluş mucadelesi aynı zamanda.
Sudan kalkan ruzgÂr, ırmak kıyısında iyice ayaza kesmişti. Ona sırtımı dondum, kiliseleriyle, eski evleriyle, yuksek binalara yer acmaya hazırlanan eski kente baktım. Buraya nasıl geldiğimi merak ettim. Ne kadar sacma. Cok sacma. Asıl soru şuydu: Sonunu nerede getirmeli? Yerinden ayrılanların tamamı, yaşamlarını iyileştirmek icin goc ederler, benim amacımsa olumumu iyileştirmekti. Belki de onemli olan bitiş şeklidir, yaşama şekli değil, diye duşundum. Belki de biz, tıpkı filler gibi, sectiğimiz mezarlara doğru ilerliyoruz.
Sayfa Sayısı: 270
Baskı Yılı: 2011
Dili: Turkce
Yayınevi: Everest Yayınları
Kitap Adı: Hamam Boceği Yazar: Rawi Hage Cevirmen: Puren Ozgoren Yayınevi: Everest Yayınları İlk Baskı Yılı: 2011 Dil: Turkce Barkod: 9789752898653