Benim Cumhuriyet'im bir ailenin, bir gazetenin ve basın dunyasında bir kadının birlikte akan oykuleriyle Turkiye'nin yakın tarihine iceriden bir bakış... Bu bakış matbuat tarihimize ve matbuatımızın onemli gazetecilerine aydınlatıcı bir ışık tutuyor.
Cumhuriyet gazetesi yakın donem siyasi tarihimizin en onemli ayaklarından birisidir. Kurulduğu gunden beri sadece bir gazete olmakla yetinemeyecek kadar sorumluluk ustlenmiş, Turkiye Cumhuriyeti'nin gecirdiği tum donuşumlerde yadsınamayacak roller almış, "kurucu kadronun kurucu gazetesi olma" kimliğini yitirmemeye calışmıştır.
Unutulmamalıdır ki her gazetenin olduğu gibi, Cumhuriyet gazetesinin de tarihi, kurucularının, sahiplerinin, calışanlarının, yazarlarının, muhabirlerinin ve okurlarının olduğu kadar bir buyuk ailenin de tarihidir. Emine Uşaklıgil bu buyuk ailenin hikÂyesini, her iki anlamını da taşıyarak, kahramanı kÂh Yunus Nadi, kÂh gazete, kÂh ailesi, kÂh Osmanlı, kÂh Turkiye Cumhuriyeti, kÂh kendisi olan bir kitapla anlattı.
Gelgelelim on beş yıl boyunca Cumhuriyet gazetesinde yoneticilik yaptıktan sonra bu gorevini hem aile ici hem kuşaklar arası yıkıcı bir iktidar kavgası sonucu bırakan Emine Uşaklıgil'in hayalindeki gazete ise bambaşkaydı:
"Oysa benim duşlediğim Cumhuriyet, oyle bir gazete olacaktı ki, basına damga vuracaktı. Coğulculuğu savunacaktı. Cocuklara dunyaya gelmiş olmaktan pişman olmayacakları bir dunyanın mumkun olduğunu anlatacaktı. Surdurulebilir ekonomiye ve cevreye onem verecekti. Dunyanın yaşanabilir bir yer olabileceğini, bu konuda bir şeyler yapmanın mumkun olduğunu hatırlatacaktı. İktidar odaklarına karşı eşit uzaklıkta duracak, kamunun, toplumun, yurttaşın tarafını tutacaktı."

Sayfa Sayısı: 472

Baskı Yılı: 2011

Dili: Turkce
Yayınevi: Everest Yayınları
Kitap Adı: Benim Cumhuriyet'im Yazar: Emine Uşaklıgil Yayınevi: Everest Yayınları İlk Baskı Yılı: 2011 Dil: Turkce Barkod: 9789752898509