Trabzon Ozel İmperial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Onur Dundar, doğum şeklinde oncelikli olarak normal doğum olması gerektiğine dikkat cekti.Sezaryenle normal doğum arasındaki farkı anlatan Dr. Dundar, şoyle konuştu: "Normal doğum isminden de anlaşılacağı uzere fizyolojik olan durumdur doğal olan yoldur. Eğer bebeğin geliş anomalisi yoksa, kilosu iri bebek değilse (4.5 kg ve uzerinde) baş gelişi ise, annenin pelvis kanalı dar değilse, doğum esnasında bebeğin kalp atımları duşmuyorsa (fetal distress) doğum şekli normal doğum olmalıdır. Bu şartlar oluşmuyorsa sezaryen endikasyonu var demektir.

"Doğum şeklinde onceliğin normal doğum olması olduğunu anlatan Dr. Dundar, şunları soyledi: "Cunku sezaryenle doğan bebeklerde solunum, beslenme gibi problemler her zaman normal doğuma oranla fazla olur. Normal doğum yapan annelerin hastanede kalma suresi kısadır. Sezaryende bu sure uzun olmaktadır. Normal doğumda anne istediği kadar cocuk doğurabilir. Sezaryende bu sayı sınırlıdır. Cunku insizyon yeri incelir ve her gebe kalmada rahimin ruptur (delinme) riski artacaktır. Sezaryende normal doğuma oranla hastanın kendini toparlanma suresi uzun olur ve kansızlık riski artar." Anne adaylarının ne yapması gerektiği konusunda bilgi veren Dr. Dundar, sozlerini şoyle surdurdu: "Gebeliği suresince hekim ile gebe cok iyi bir diyalog halinde olmalı. Hekim iyi bir danışman olmalı, hastaya yapması gerekenleri cok iyi anlatmalı ve anne adayı anlatılanları harfiyen yapmalıdır. Ozellikle anne diyete uymalıdır. Anne gebeliği suresince; yağlı, tuzlu, hamur işi yememeli. Kilosunu 7 kg-12 kg arasında tutmalıdır. Gebeliği boyunca tansiyon değerlerini her kontrole geldiğinde olcturmeli. Asitli ve mideyi yoracak diyetten kacınmalıdır. Proteinde zengin, meyve ve sebze grubu, sut urunleri (sut, yoğurt, peynir) yemelidir. Gunluk 1.5 litre su icmelidir. Kansızlığı onlemek icin duzenli olarak kan ilaclarını almalıdır. Ozellikle ilk 3 ayda folik asit desteği gereklidir. Folik asit bebeğin spinal kanal defektlerini onlemektedir. Gebelik boyunca kafeinli iceceklerden kacınılmalıdır. Sigara ozel bir onem arz eder. Kesinlikle yasaklanmalıdır. Bebekte gelişme geriliği, duşuk doğum ağırlığı, duşuk, erken doğum, bebeğin eşinin onde yerleşmesi gibi patolojilere neden olabilir. Omega 3 mutlaka verilmeli. Bebeğin beyin fonksiyonlarının gelişmesinde cok etkili olmaktadır."

ANNE ADAYLARI NORMAL DOĞUMDAN KORKUYOR
Anne adaylarının normal doğumdan korktuğunu kaydeden Dr. Dundar, sozlerini şoyle surdurdu: "Anne adayları normal doğumdan korkmaktadır. Bunu onlemenin yolu hekim hasta ile iyi bir diyalog kurup normal doğumun faydalarını anlatmalı. Sezaryenin cerrahi bir işlem olduğu ve yan etkilerini anlatmalı, hastanın korkusunu yenmeli ve hastaya iyi bir guven vermeli ve en onemlisi normal doğuma bizzat hekimin girerek bu konuda hastanın kendisini guvende hissetmesini sağlamalıdır. Tabiki hekim bu gorevleri yaparken hekimi koruyacak yasaklar bir an once cıkarılmalı, hastaların hekimi zor duruma sokacak yaklaşımlarını minimalize edecek yasaklar bir an once cıkarılmalıdır. Hekim gorevini yaparken rahat ve huzur icinde yapmalıdır."

HAMİLELİKTE EŞLERE GOREV DUŞUYOR
Hamilelik doneminde eşlere buyuk gorev duştuğunu ifade eden Dr. Dundar, sozlerine şoyle devam etti: "Gebelik doneminde anne adayları daha stresli olmaktadır. Psikolojileri olumsuz etkilenmektedir. O nedenle baba adayları eşlerine daha şefkatli yaklaşmalı, onları cok yormamalı, beslenmelerine dikkat etmeli, istirahat etmelidirler. Anne adayı mumkun olduğu kadar istirahat etmelidir. Gunluk hafif egzersizler yapabilirler (yurumek, yuzmek, bisiklet surmek gibi). Ağır egzersizlerden kacınmalıdır. Doğuma yakın (35 hafta uzerinde) mutlak surette gunluk yuruyuşleri artırmalıdır. Cunku normal doğumda karın kasları iyi gelişerek bebeğin daha iyi doğmasına katkıda bulunacaktır. İlk 3 ay ve son 1 ay beraberlik yasaklanmalıdır. Ozellikle catlak kremleri uzerinde durmak gerekiyor. Anne adayları gebeliği suresince catlak kremi surmelerinin hicbir faydası yoktur. Bunlar kan yoluyla bebeğe gectiği icin bebeğe zararlı olabilir. Bu konuda anne adaylarını uyarmalı ve bunu anlatmak gerekmektedir."

SAC BOYAMAK BEBEĞE ZARAR VERİR
Saca surulen boyanın bebeğe zarar verdiğini soyleyen Dr. Dundar, şoyle konuştu: "Saca surulen boya aynı şekilde kan yoluyla bebeğe gectiğinden gebelik suresince saca boya surulmemelidir.Gebelikte ağır kaldırmak tehlikeli ve sakıncalıdır. Erken donemde duşuğe, gec donemde erken doğuma neden olabilir.Gebelikte radyasyon cok tehlikelidir. Mumkunse bir gebe film cektirmemelidir. Gereksiz ilac kullanımından kacınmalıdır.Eşler arasında kan uyuşmazlığı varsa bunu iyi takip etmek gereklidir. Tetkik yapıldıktan sonra (annede indirect coombs testi negatif ise) anneye 28. gebelik haftasında Anti-D Globulin kas ici 1 doz yapılır. Doğumdan sonra bebeğin kan grubuna bakılır ve eğer bebek rh (-) ise ikinci bir doza gerek yok, bebek rh (+) ise 1 doz daha Anti-D globulin yapılmalıdır. Bu durum bir sonraki gebelik icin gereklidir."

Bunun onemle anneye anlatılması gerektiğini belirten Dr. Dundar, sozlerini şoyle surdurdu: "Gebelik suresi boyunca gerekli tahlil ve tetkik mutlaka yapılmalıdır ve gebelik boyunca zaman zaman tekrarlanmalıdır. Boylece annede kansızlık, idrar yolu enfeksiyonu gibi problemler daha iyi takip edilmiş olacaktır. Gebelik zehirlenmesi (preeklamsi) konusunda aile ve hekim cok dikkatli olmalıdır. Hastanın tansiyon, kilo ve beslenme takibi cok iyi yapılmalı ve şupheli durum varsa kan tahlilleriyle kontrol edilmelidir. Boylece yakın takip anne ve bebek olumlerinin onune gececektir."
__________________