"Biz biner binmez cezaevi arabası hareket etmişti. Uzun suredir ilk kez Moskova trafiğinin seslerini duyuyorduk. Bir sure sonra araba durdu, once Betty Olberg ve ben indik, yiyeceklerin konduğu bir avluya goturulduk. Orada bizi Stolipin tipi, eski ve sıradan bir mahkûm vagonu beklemekteydi. Uzaktaki Beyaz Rusya İstasyonu'nu fark ettim. Buradan trenler Polonya'ya ve batıya giderdi. Betty zor ayakta duruyordu. 'Bizi Almanya'ya gonderiyorlar,' diye fısıldadım. 'Bu istasyondan başka hicbir yere gidemezsin.'"
Margarete Buber-Neumann, Alman Komunist Partisi'nin unlu yoneticilerinden Heinz Neumann'ın karısıdır. Hitler'den kacıp sığındıkları Sovyetler Birliği'nde GPU tarafından tutuklanırlar. Heinz Neumann GPU bodrumlarında oldurulur. Margarete, Sibirya'daki Karaganda kamplarında cok ağır koşullarda zorunlu calışmaya tabi tutulur. 1940 yılında, diğer Alman komunistleriyle ve farklı ulkelerden anti-faşistlerle birlikte, GPU tarafından Gestapo'ya teslim edilir. Beş yıl kaldığı Ravensbruck kampına ilişkin anlattıkları Auschwitz kampında yaşananların bir benzeridir. Kitapta, gunde ortalama seksen kişinin oldurulduğu Ravensbruck toplama kampındaki yaşamı, direnişi, Yahova Şahitlerini, kobay olarak kullanılan Polonyalı kadınları, Margarete'nin yakın arkadaşı, Kafka'nın sevgilisi Milena'nın olağanustu kişiliğini bulacaksınız.
Hem Sovyet hem Nazi kamplarını aralıksız yaşamış bir kadının olağanustu anıları...
Sayfa Sayısı: 398
Baskı Yılı: 2012
Dili: Turkce
Yayınevi: İmge Kitabevi
Kitap Adı: İki Diktatorluk Hakkında - Stalin ve Hitler'in Mahkumu Yazar: Margarete Buber-Neumann Cevirmen: Gun Zileli Yayınevi: İmge Kitabevi İlk Baskı Yılı: 2012 Dil: Turkce Barkod: 9789755337173