Gunumuzde her 10 cocuktan birinde alerjik astım olduğunu ve hastalığın cocuk yaşamını onemli olcude kısıtladığını belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, doğum sureci ile birlikte bağışıklık sistemindeki dengenin sağlanması gerektiğine ve normal doğan bebeklerde alerjik astım gorulme olasılığının daha az olduğuna dikkat cekti."Astım, tekrarlayan bronş daralması ile seyreden bir hastalıktır. Daha cok cocuklarda gorulen astım hastalığının %90 nedeni alerjidir"diyen, astımın butuncul tedavi gerektirdiğini ve bunun da dort basamaktan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak "Cevre duzenlemesinden ilac tedavisine, dilaltı damla aşı tedavisinden, reflu kontrolune kadar tum bu dort basamaktan biri eksik kaldığında bile astımın erişkin hayata uzaması olasılığı artar" dedi. Prof. Tabak, astımın kronikleşip, cocuğun hayatını kÂbusa cevirmemesi icin uygulanması gereken dortlu tedavinin genel hatlarını şoyle ozetledi:

ASTIMIN "DORT DORTLUK" TEDAVİSİ NASIL OLMALI?
1. Cevre duzenlemesi: Alerjik olunan maddeden ve alerji dışı astım atağı tetikleyicilerinden uzak durmak tedavinin ilk adımı olmalıdır. Cocuklarda en sık alerji ev tozu akarlarına karşı gelişir. Bu nedenle alerjik astımı olan cocukların evinden halıların uzaklaştırılması, yatak ve yastığa akar gecirmeyen ozel alerji kılıfları takılması gerekir. Cocuğun evinin hicbir yerinde sigara icilmemelidir.

2. İlac tedavisi: Alerjik astımı olan cocukların ilk planda hızlı etki eden sprey ilaclarla atak gecirmeyecekleri hale getirilmesi gerekir. Bu ilaclar cok duşuk doz, kana karışmayan kortizon icerir. Uygun dozda kullanıldığında yan etki riski olmaz. İlacların başlanıp kesilme kararı alerji uzmanınca verilmelidir. Alerji konusunda kokten cozum sağlandıkca ilaclar yavaş yavaş azaltılarak kesilmelidir.

3. Dilaltı damla aşı tedavisi: Alerji bağışıklık sisteminin yanlış calışmasına bağlı gelişir. Alerji kokten cozulmedikce astım devamlı ilacla baskılanmak zorunda kalınır. Alerjinin kokten cozumu aşı tedavisidir. Cocuklarda aşı tedavisi yan etki riski olmaması nedeniyle dilaltı damla olarak tercih edilir. Uygulama ailelerce evde yapılır. Tedavi suresi 3-5 yıldır.

4. Reflu kontrolu: Astım doğası gereği cocuklarda yuzde 80 mide başı gevşekliği ile seyreder. Mideden yukarı soluk borusuna ve akciğerlere kacan mide asidi astımı kotuleştirir. Bu nedenle refluden koruyucu beslenme astım tedavisinin olmazsa olmaz parcasıdır. Refluyu artırıcı kakaolu cikolata, kek ve benzeri gıdalardan kacınmak, gece yatmadan once en az iki saat sut de dahil olmak uzere cocuğa yemek yedirmemek gerekir.
__________________