“Tum tahminlerim ve umitlerim boş cıktı ve Tanrı’ya oykunen melek misali sonsuza kadar cehenneme zincirlendim. Muhayyilem capcanlı, analiz ve uygulama kabiliyetimse gucluydu. İşte bu niteliklerimin bir araya gelmesi sayesinde bir insan yaratma fikrini geliştirip gercekleştirebildim. İşimi tamamladığım zamanki duygularımı şu an bile heyecanla anıyorum. KÂh gucumun coşkusuna kapılarak kÂh muhtemel sonuclarına kafa yorarak hayallerimde cennetin bahcelerini arşınladım. Cocukluğumdan beri bana buyuk umutlar ve tutkular aşılanmıştı, oysa şimdi bak nasıl da yıkıldım!”
Bilim tutkunu genc oğrenci Victor Frankenstein’ın yarattığı varlığı gorduğu anda soylediği bu sozler kendi cocuklarını terk eden Tanrı’nın hayal kırıklığının yansıması olarak yorumlandı. Franken­­stein’ın yalnızlaşmaya ve yabancılaşmaya mahkûm edilen canavarıysa, olu doğaya can veren yaratıcı tarafından bu dunyada tek başına bırakılan modern insanın kaderini temsil ediyordu.
Shelley’nin Frankenstein ya da Modern Prometheus’u, XVIII. yuzyıl Avrupa’sının Aydınlanmacı tutkularının kultur acısından korkunc sonuclarını hayal eder. Bilimden yararlanarak “doğanın sırlarına nufuz etme”ye yonelirken, insan doğası ve bedeni dahil olmak uzere her şeyi birer nesneye ceviren Aydınlanmacı arzu, Fran­ken­stein’ı pişmanlıkla son bulacak bir seruvene surukler: Frankenstein’ın canavarı, aslında aklın kendi canavarıdır ve şimdi sadece bu canavardan değil, onu yaratan aklın kendisinden de korkulması gerekmektedir.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Frankenstein ya da Modern Prometheus - Beyaz Kapak Yazar: Mary Shelley Cevirmen: Duygu Akın Yayınevi: Can Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 272 Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789750741449