Sut dişlerinin sorunlu olmasının ve vaktinden once kaybedilmesinin, surekli dişlerin sağlığını bozduğunu soyleyen Diş Hekimi Emre Kural, sut dişlerinin normal dişlere oranla daha az mineral icerdiğini, bu nedenle de curumeye daha yatkın olduğunu belirtti. Kural, bireyin sağlıklı bir ağız-diş yapısına sahip olması icin ağız bakımına sut dişlerinden başlamak gerektiğinin altını cizdi.

Ancak yutma riski bulunduğu icin 3 yaşından kucuk cocuklarda flor iceren macun kullanmanın sakıncalı olabileceğini belirten Kural, "Cunku florun fazla alınmasıyla, dişlerde simetrik gri-sarı renklenmeler, yani florozis oluşabilir" dedi.Flor yutmanın kucuk cocuklarda sindirim sistemi sorunlarına da yol acabileceğini soyleyen Kural, 3 yaş sonrası cocuklarda da florozis riskinin devam ettiğini vurguladı, bu nedenle cocukların kullandığı diş macunlarındaki flor oranının 0.10 mg/kg'dan fazla olmaması gerektiğini dile getirdi.

Sut dişlerinin curumesine yol acan hatalara da değinen Kural, "Ozellikle anne-babaların emzik ya da biberonu şeker, recel gibi gıdalara batırarak cocuklara vermeleri veya onları uyku aralarında şekerli sut, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmaları yanlıştır. Beslenme şeklindeki bozukluklar, dişleri curumeye yatkın hale getirir" uyarısında bulundu.

Curuk oluşumunu onlemek icin fissur ortucu gibi malzemelerin kullanıldığını, yuzeysel florur uygulamanın da dişlerin curuğe direncini artırdığını dile getiren Kural, "Tedavi edilmeyen sut dişi curukleri; ağrı, kotu koku, ciğneme zorluğu, beslenme bozukluğu, cirkin goruntu, diş carpıklığı, cene gelişiminde bozukluk ve romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar bircok hastalığa sebep olabilir. Dolayısıyla sut dişlerindeki curukler, 'nasıl olsa yerine yenileri gelecek' yanılgısına duşmeden tedavi edilmelidir" dedi.

DİŞ BAKIMINA NE ZAMAN BAŞLANMALI?
"Bebek 6-8 aylıkken, yani ilk dişler ağızda gorunduğunde sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan once dişleri temiz bir tulbent veya ıslak gazlı bezle silerek temizlemeye başlanabilir" diyen Kural, diş fırcası kullanımına ise cocuğun arka dişlerinin cıkmasından sonra (ortalama 2,5-3 yaşında) başlanabileceğini aktardı.

Cocuklar icin esnek, yumuşak naylon kıllardan yapılmış diş fırcalarının tercih edilmesini oneren Kural, dişleri aşındıracağı icin sert kıllı fırcaların uygun olmadığını, diş fırcasının 6 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini soyledi.

HANGİ DİŞ MACUNU, NE KADAR KULLANILMALI?
Diş macununun 3 yaşından sonra kullanılabileceğini belirten Kural, "Ancak reklamlarda gorduğunuz gibi 3-5 cm. değil, bir nohut tanesi kadar macun yeterlidir. Başlangıcta florurlu diş macunlarından herhangi biri tercih edilebilir. Yeter ki cocuk fırcalamayı sevsin ve dişlerini duzenli olarak fırcalama isteği duysun. Cunku kucukken kazanılan alışkanlıklar cocuğun ileriki yaşamında onem taşır. Diş macununun markasının ise hic bir onemi yoktur" diye konuştu.
__________________