“HikÂye yazmak hayli guc bir iştir. Gucluğu nispetinde nankordur. HikÂyede insan yaratmak pek zor, bazen imkÂnsızdır. HikÂyenin merkez sıkleti vaka olduğuna ve vakalar pek cabuk aktuel olmaktan cıkacağına gore, hikÂyelerin uzun omurluleri parmakla gosterilecek kadar azdır.”
Sabattin Ali kitaplarının PR kodlarını okuttuğunuzda Mert Fırat'ın seslendirmiş olduğu oykuleri dinleyebilirsiniz.
1948 yılında, henuz 41 yaşındayken aramızdan ayrılan Sabahattin Ali, cağdaşları tarafından doneminin en iyi oykuculeri arasında gosteriliyordu. İlk oyku kitabı Değirmen, 1935 yılında okurla buluştu. Ardından sırayla Kağnı (1936), Ses (1937), Yeni Dunya (1943), Sırca Koşk (1947) geldi. Defterlerde kalan oykulerinden oluşan Cakıcı’nın İlk Kurşunu ise olumunden cok sonra, 2002 yılında yayımlandı. Yazarın oykulerinin ilk baskıları esas alınarak hazırlanan bu yeni basım, yayınevimizin Sabahattin Ali kulliyatının ikinci cildini oluşturuyor. Donemin yaşantısına dair notlar ve metindeki eski sozcuklere dair acıklamalarla zenginleştirilen bu ozel calışma, Sabahattin Ali’nin eserlerinin ruhuna nufuz etmenizi kolaylaştıran, ozgun bir okuma deneyimi sunuyor.
“Bence Sabahattin’in en kuvvetli tarafı kendine benzerliği, temiz ve metotlu bir edebiyat kulturune dayanarak, en yaratıcı anlamında realist oluşudur... Sabahattin koyu, kasabayı, koyluyu, kasabalıyı cok iyi biliyor, duyuyor ve yaşatıyor. Dili puruzsuz. Gorunuşu dağıtıp yine bir noktada toplamasını buyuk bir ustalıkla başarıyor.”
-NÂzım Hikmet-
“Sabahattin Ali anlattığı hikÂyelere bizi inandırıyor... Muharrir corak, zavallı koyun sefaletini, acılarını anlayıp anlatmaya calışıyor. “Bir Gemici HikÂyesi”, “Kanal”, “Bir Firar”, “Kazlar”, “Candarma Bekir” hikÂyelerini yazan bir muharrir gercekten iyi bir sanatkÂrdır.”
-Nurullah Atac-
“Sabahattin Ali imzası hikÂye ve roman vadisinde son yıllarda hissedilen buyuk boşluk icinde buyuk bir umit ışığı yakmaktadır.”
-Yaşar Nabi-
“Sabahattin Ali’nin, boyle devam ederse, Tanzimat’tan beri en iyi hikÂyecimiz olabileceğini zannediyorum. Cunku yazılarında benim istediğim şey var, ic var, goruş var. Sonra tekniği guzel, yeni bir şey yapayım diye garabete kacan tarafı yok.”
-Suat Derviş-
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Tum Eserleri-Oykuler Yazar: Sabahattin Ali Yayınevi: Epsilon Yayınevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 15 x 23 İlk Baskı Yılı: 2018 Barkod: 9786051735214