1926 yılının o huzunlu sonbaharı. Osmanlı İmparatorluğu yıkılmış, genc cumhuriyet ayaklarının uzerinde durmaya calışıyor. O buyuk altust oluşun icinde bir adam:
Şehsuvar Sami… Bir zamanların İttihat ve Terakki fedaisi, şimdilerin yorgun komitacısı. Şehsuvar Sami’nin etrafında donen amansız bir entrika. Bir yanda kaybettiği ama hicbir zaman yureğinden cıkartamadığı sevgilisi Ester, ote yanda yaşanılan tarihsel bozgun… Kaybedilen bir ulke, kaybedilen bir şehir, kaybedilen bir hayat. Ve aklında hep aynı soru:
Devlet mi kutsaldır, yoksa insan mı?
“Olum, şehirlerimizi kaybetmekle başlar.” Kim soylemişti bu cumleyi
hatırlamıyorum, ne yazık ki doğru… Doğru, lakin eksik. Olum, şehirlerimizi kaybetmekle başlar, vatanımızı kaybetmekle neticelenir.
Sahi nedir vatan? Bir toprak parcası mı, ucsuz bucaksız denizler, derin goller, yalcın dağlar, verimli ovalar, yemyeşil ormanlar, kalabalık şehirler, tenha koyler mi? Hayır, butun bunların otesinde bir anlam taşır vatan. Ne sadece toprak parcası, ne su havzaları, ne ağac silsilesi… Annemizin şefkati, babamızın saclarına duşen ak, ilk aşkımız, doğan cocuğumuz, dedelerimizin mezarlarıdır vatan…
Vatanı olmayan insanın hayatı da olmaz. Evet, bir vakitler zihnim, kalbim bu fikirlerle doluydu. Şimdi? Şimdi bilmiyorum…
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Elveda Guzel Vatanım-Midi Boy Yazar: Ahmet Umit Kapak: Fusun Turcan Elmasoğlu Yayınevi: Everest Yayınları Hamur Tipi: 1. Hamur Ebat: 11x18 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Cep Boy Barkod: 9786051853390