Mehmet Gundem, İshak Alaton'un "Luzumlu Adam" kitabıyla başlattığı sıra dışı hayat hikayesini anlatmaya serinin ikinci kitabı "Luzumsuz Adam"la devam ediyor...

Alaton diyor ki;
"Erken yaşlarda, varlıklı olmanın otesinde daha neler var diye kendime sormaya başladım. 65 yaşıma geldiğimde bir yazı yazdım. Yazının başlığı 'Luzumsuz olabilmek.'
'Yaşım ilerledikce, bir yandan kalan zaman azalıyor, diğer yandan kutuphanemde okunmayı bekleyen kitapların adedi artıyor. Bu celişkili duruma koklu bir care bulmalıyım. Yaşam tarzımı değiştirmeliyim. Uykuda kaybettiğim zamanı asgariye indirdim. İşimle ilgili sorumluluklarımı genc kuşaklara daha hızlı devretmem, bu duruma care olur… Bu yolda hızlı adımlar atıyorum. İşin başında kurucuların prensiplerini ozumsemiş profesyonelleri gormek, benim icin buyuk kıvanc kaynağı oluyor… Gittikce onemsizleşiyorum... Tamamen luzumsuz olmayı, omrumun taclanması olarak goruyorum…'
Şimdi, 85 yaşımı doldurmuş olarak geriye bakıyorum da, epey bir mesafe aldığıma inanıyorum.
...
Hayat zannedildiği kadar uzun değil. Zaman akıp gidiyor. Ne yaptıysan, ne icin mucadele verdiysen sadece o kalıyor geriye... Unutma ki, omur dediğin şey yaştan ibaret değil, yaşadıklarından ibarettir. Her şey kucuk başlar, kucuk adımlarla başlar… Olmadık zamanda olmadık engeller, problemler cıkar karşına ve sen hep sınanırsın... Tabii fırsatlar da… Karakterin ve tarzın oluşur yaşadıklarından.
İyi ki, bir miktar para kazandıktan sonra, daha fazla para sahibi olmanın cok onemli olmadığı kanaatine erken vardım... İyi ki, başarıyı sıradanlaştırdım, zenginliği ceşitlendirdim... İyi ki arayışlarım surdu, "hayat boyu mucadelemin ne icin olacağı" sorusu ile yuzleştim... İyi ki hep saygınlık aradım… İyi ki Uzeyir Garih'i tanıdım. İyi ki vaktinde işi profesyonellere bıraktım... İyi ki luzumsuz olabilme yoluna girdim... İyi ki ozgurleşip, ağırlıklarımdan kurtuldum... İyi ki tek bir kimlikle yetinmedim… İyi ki toplumsal sorumluluklara yoneldim. İyi ki, duşundum, duşunduklerimi cesurca soyledim... İyi ki tehditlere kulak asmadım... İyi ki, kendimi ve toplumu, yani sizleri sorguluyorum... İyi ki gunahlarımızdan arınalım dedim... İyi ki 'erken oten horoz' oldum.
Her gunu daha kÂmil ve daha faydalı bir insan olma amacı ile yaşıyorum...

Sayfa Sayısı: 492

Baskı Yılı: 2016

Dili: Turkce
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Kitap Adı: Luzumsuz Adam İshak Alaton Yazar: Mehmet Gundem Yayınevi: Alfa Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2012 Dil: Turkce Barkod: 9786051066653