Edebiyat eleştirisi alanında devrim yaratan ve kısa zamanda klasikleşen Kurmacanın Retoriği'nde Wayne Booth, her şeyden once bir edebiyat eserinin gucunu ve etkisini nelere borclu olduğunu ele alıyor. Bir hikÂye ya da romanı "iyi" kılan genel kural ve niteliklerden bahsedilebilir mi? Booth bu tur genellemelerin kurmaca gibi ele avuca sığmaz bir yazın turunu kısıtlayacağı ve kısırlaştıracağı goruşunde. Sozgelimi coğu edebiyat eleştirmeninin metinde yazar mudahalesini ve yonlendirmesini kınadığını belirten Booth, bu "kuralı" acıkca ihlal eden pek cok başarılı esere dikkat cekiyor. Dahası, diyor Booth, bir anlatı yazarın yonlendirmesinden ne kadar azade olabilir ki? Neticede yazarın her secimi bir nevi yonlendirme değil midir? Ve bu bağlamda, her anlatı bir tur retorik değil midir?

İşin en guzel yanı, Booth kurmacaya ilişkin bu kapsamlı incelemesini soyut kavramlarla değil, Homeros'tan Boccaccio ve Shakespeare'e, Laurence Sterne'den Jane Austen ve Henry James'e, Proust'tan Joyce ve Beckett'a pek cok yazarın eserlerinden orneklerle sunarak okuru keyifli ve ilginc bir edebiyat yolculuğuna cıkarıyor.



Sayfa Sayısı: 544

Baskı Yılı: 2012


Dili: Turkce
Yayınevi: Metis Yayıncılık

Kitap Adı: Kurmacanın Retoriği Yazar: Wayne C.Booth Cevirmen: Bulent O. Doğan Yayınevi: Metis Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2012 Baskı Sayısı: 2. Basım Barkod: 9789753428453