Başkumandan vekili Enver Paşa'nın makamına cağırttığı Alman Yuzbaşım Lange Bey'in beni tavsiye etmesi ve yine Enver Paşa'nın şahsen verdiği emir uzerine, 1917 yılının sonbaharında Teşkilat-ı Mahsusa'ya atandım.
-İhsan Aksoley-
Emekli Tuğgeneral İhsan Aksoley Teşkilat-ı Mahsusa adlı bu hatıratında, Osmanlı İmparatorluğu'nun en onemli komutanlarından Enver Paşa'nın gizli emriyle Fizan'a gidişini, I. Dunya Savaşı sırasında Afrika Cephesi'nde muharebe tesislerini nasıl kurduklarını, İtalyanlara karşı verilen kahramanca mucadelenin ic yuzunu "cok gizli" telgraflara da yer vererek anlatıyor.
Bu cephede İtalyanlara esir duşen Aksoley hatıratının ikinci kısmında 1919'da işgal altındaki İstanbul'a huzunlu donuşunu, Milli Mucadele'ye destek vermek maksadıyla dÂhil olduğu Teşkilat-ı Mahsusa vasıtasıyla Anadolu'ya insan, silah ve muhimmat kacırışını nefes kesen bir uslupla gunumuze aktarıyor. Yuz yıllar boyu cihana hukmeden bir imparatorluğun bekası icin verilen zorlu mucadeleler ve hice sayılan canlar...

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Teşkilat-ı Mahsusa'dan Kuvay-i Milliye'ye Yazar: İhsan Aksoley Yayınevi: Timaş Yayınları İlk Baskı Yılı: 2009 Dil: Turkce Barkod: 9789752639591