UK Sebepsiz yere gozaltına alınabiliyorsam, tutuklanabiliyorsam, işim, telefonum, bilgisayarım, giderek evim, malım mulkum elimden alınabiliyorsa dunyadaki yerim, kokum buna goredir. Tam bir varoluş sayılmaz bu. İnsan olduğumu, haklarımın bulunması gerektiğini biliyorum, duymuşum oğrenmişim bir defa. Bunlar olmayınca elbette kendimi yarım yamalak, eğreti ve tabii haysiyeti kırılmış hissedeceğim. 'Ta haysiyetsiz yaşayacaksın ya da hic”e mahkûm olmak demek sivil olum. Baskıdan kacmaya calışabilirsin, yeni yollar bulup oralardan yurumeye calışabilirsin. Her halukÂrda secmediğin, zorlandığın secenekler arasında gidip geldiğini bileceksin. Sivil olume zorlanırken haysiyet meselesini aşmak kolay değil. Cocukların varsa beslemen, okutman lazım...
GB Sivil olum konusu ile haysiyet ilişkisini ben tam olarak boyle tarif etmem. Devlet ya da hukumet, muhaliflerini susturmak, yok etmek isteyebilir. Bu elbette aynı zamanda haysiyete yonelik bir tehdittir. Senin, ozgurluklerini, haklarını elinden alarak haysiyetini kıracağını sanıyor. Ama diyelim bir muhendisin limon satmak zorunda kalışı haysiyetsizlik değildir. Aslanlar gibi satarsın icap ederse. Senin başarısızlığın değil ki bu, zalimin zulmu. Burada bir haysiyet sorunu varsa o da onu bu durumda bırakana aittir. Yani hukumet ya da devlet artık her ne diyeceksek, haysiyetsiz odur. Mağdurun haysiyeti uğradığı zulumden oturu kırılmaz. Ne zaman kırılır? Karşı tarafa gectiği zaman, zulmedenin acısında durduğu zaman kırılır.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Haysiyet Yazar: Gaye Boralıoğlu , Umit Kıvanc Yayınevi: Kıraathane Hamur Tipi: 1. Hamur Ebat: 12 x 19 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786058108622