Fakir Baykurt, oyku?lerinde koy yaşamının sertliği, yoksulluk, cahillik, taassup, batıl inanc, somuru gibi sorunları ele alarak koylu?nu?n maddi ve manevi du?nyasını toplumsalcı ve gercekci bir bakıştan işliyor. Gozlemlerden, canlı tanıklıklardan yola cıkan yazar, gu?nlu?k konuşma dilini oyku?ye taşıyarak zaman zaman mizahi bir dil kullanıyor; bu?rokrasinin carkları arasında sıkışan ama icinde de bir umudu barındıran "sıradan insanı", yaşadığı yerin atmosferiyle birlikte carpıcı bir bicimde betimliyor.
İlk basımı 1974'de yapılan İcerdeki Oğul'u yeniden okurla buluşturuyoruz:
"Ben gormedim…" diye mırıldandı Ali.
"Kimi?"
"Babamı…"
"Anlamadım? Gelip gidiyor ya goruşune!"
"Babamı diyorum, anamın ustunde gormedim! Ayrı odaları vardı taşındığımız her evde. Bizim de ayrı odamız olurdu kardeşimle…" "Haaa! Koyde, bir odanın icindedir her şey… Erken yaşta birikir taşar deneylerimiz… Kapının ardındaki kapları cıkarıp orada dokunurlerdi bir ibrik suyu. Anam bir bakrac da fazladan hazırlardı, ılıştırarak… Dehşetli muslumanlardır. Yarım adım yurumekten korkarlardı durulanmadan. Benim babam, dik bıyıklı, cıra gibi kırmızı yuzlu, hem de guclu bir erkekti. Anamsa analarımızın coğu gibi ufacıktı, her yatıp kalkışta ezilirdi, oyle sanırdım. Yoktu ayrı odaları. Odaları olsa ısıtacak tezekleri, sobaları yoktu fazladan! Bir arada gecinirdik zor şer…"
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 356
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Literatur Yayıncılık
Kitap Adı: İcerdeki Oğul Yazar: Fakir Baykurt Resimleyen: Kubilay Dağbatıran Kapak Tasarımı: Emel Atik Yayınevi: Literatur Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9789750406744
[h=5]Oduller[/h] Yunus Nadi Odulleri