DîvÂn, 17. yuzyılda yaşamış MelÂyê Cizîrî’nin yazdığı tek eserdir.
Cizîrî’nin şiirleri metafizik ve ruhsal bir derinlik icermekle birlikte şairin sadece geleneğin getirdiği klişelere, mazmunlara yaslanmakla yetinmeyip metaforlara, alegorilere dayalı karmaşık ve carpıcı bir duşunsel arka plan kurmayı ustalıkla başardığı gorulur. Bu şiirlerde aşk ve guzellik kavramları butunluk icinde, bir arada ele alınır. Şairin mistik tutkusu kendini acıkca gosterir.
Araştırmacılar tarafından “varlığın dort temel unsuruna beşinci oğe olarak aşkı ekleyen şair” olarak nitelenen Cizîrî, varlık ile yokluk arasındaki cizgiyi bir daire halinde butunleştirmeye calışır ve buna “aşk” adını verir.
“Kim o kÂtip, hatlarını dizen, bir’den cok’a bolünen / Kim yüzünü mevzûn kılan, o sırrı cozecek olan / Cıksın doktüğü nağmeleri ûd ve rûdun bilen varsa / Müşkülü coktur, aşk ne kolay gorünür oysa.”

(Tanıtım Bulteninden)



Kitap Adı: Divan Yazar: Melaye Ciziri Cevirmen: İlhami Sidar Yayınevi: Ayrıntı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 12,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786053143086