“Batı-Doğu Divanı”, Goethe’nin, hazırlıklarına 1814’de İranlı şair HÂfız’ın “Divanı”nı Hammer cevirisinden okumasıyla başlamış sayılmaktadır. Bu ceviriyle onunde acılan Musluman Şark dunyasını Batı’nın orientalistik (Şarkiyat) araştırmalarıyla temellendirmiştir. Ote yandan Alman edebiyat dunyası da başta Herder olmak uzere kendisini dunya insanlık tarihine acılmak gibi bir ufuk genişletmesine hazırlamıştı.

HÂfız divanının Goethe’de uyandırdığı Şark’a acılma hevesi, o sıralarda kendisi icin bıktırıcı, sıkıcı bir ruh atmosferi yaratan Fransız-Alman cekişmesinden kaynaklanmıştır. Soz konusu eser bir anlamda bir “kacış”tır. Sebep olan savaş havası da Goethe’nin denge ve huzur arayan tabiatına terstir cunku. Eser, Goethe’nin HÂfız divanından kaynaklı Şark ve İslam algılayışını dile getirmesinin yanı sıra Avrupa kulturunun temelleri olarak bilinen Antik Roma-Yunan mitolojisinden yansımalar da kendini arada bir hissettirir. Eserin başlığında ve Doğu kelimesinin onunde Batı’nın yer alması bence her şeye rağmen onemsenecek bir ozelliktir.
- Gursel Aytac -

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Batı-Doğu Divanı Yazar: Johann Wolfgang Von Goethe Cevirmen: Gursel Aytac Yayınevi: Hece Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786056864551