Hic sıkılmadan keyifle okuyacağınız, okurken kimi zaman notlar almaktan da geri duramayacağınız farklı bir roman Sosyolojik Kafa. İstanbul’a Sosyoloji okumaya giden universite oğrencisi Nilufer’in Romanı. Nilufer ile birlikte İstanbul’u yaşarken, onun gozunden sosyolojinin derinliklerine inecek, sosyolojik kavramlarla tanışacak ve sosyolojik duşunme becerisinin hazzını yaşayacaksınız.
Bir ruya artığı olarak kalktı yataktan; saatine goz attığında acele etmesi gerektiğini anladı, ama yine de bir yavaşlık vardı uzerinde. Uyanmayı becerememiş uykulu bir bedenin zorlama hareketleriyle hazırlandı ve ayrıldı kaldığı oğrenci yurdundan. Okula varıp sınıfa girdiğinde Sabahattin Hoca’yı tahtaya şiir yazarken buldu…
‘Ey kuş’ dedim, ‘Acayipsin, ya bir iblis ya kÂhinsin, Ustte Tanrı altta insan, hepimiz taparız ona, Soyle bu kederli ruha, var mı ikinci bir vuslat, Melek gibi Lenor’umu kucaklar mıyım acaba? Sarar mıyım onu şoyle, yine mazideki gibi’ O an kuzgun dile geldi, cevap verdi, ‘Asla’ dedi.
-Edgar Allan POE-
*** Sosyoloji eğitimi alan biri olarak bu bilimin bana kattıklarını somutlaştırmaya calışıyorum kafamda. Kendi kendime soruyorum; sosyoloji bana ne kattı? Sosyolojinin, yaşamdan dram uretme sanatında ustalaşmış yetişkinler dunyasına ve topluma daha bir kuşkuyla, yani bildik olanı bilmedikleştirerek bakmamı sağladığını soyleyebilirim oncelikle.
Bu bilim insan ve toplum yaşamına sadece gozlerimle değil, yureğimle de bakmam gerektiğini sezdirdi. Hemen hemen her şeyi daha bir farklı gormeye başladım. Cocuklar kıyıya vururken de, kadın oldukları icin insanlar şiddet gorduğunde ya da oldurulduğunde de, pek cok insan diyetisyenlerin kapısında kuyruk olmuşken aclıktan cocuklar olduğunde de ben hep tetikte oldum.
Fark ettim ki, sorun buyurken unuttuklarımızda! Sosyolojik bakışın ozunu, cocukluğumuzun hazineleri ile harmanladım coğu zaman. Yetişkinler dunyasının yarattığı dramların yıldızları sondurduğunu gordukce sosyologların “kucuk prens” olması gerektiği duşundum. Sosyoloji ve sosyologlar yıldızların tekrar parlaması icin bir şeyler yapabilirler umudu beni daha cok bağladı bu bilime.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Sosyolojik Kafa Yazar: Mevlut Ozben Yayınevi: Phoenix Hamur Tipi: 1. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786059801638