Asker Doğmayanlar
John Boyne
Hangisi daha cesur olan? Savaşan mı yoksa savaşmayı reddeden mi?
Milyonlarca okura ulaşan Cizgili Pijamalı Cocuk kitabının yazarı John Boyne'nun kaleme aldığı Asker Doğmayanlar, savaşın dayattıklarına direnen bir avuc vicdani retcinin aşkla, olumle ve cesaretle sınanan onurlu hayat mucadelesini sayfalarına taşıyor.
Daha fazla can almak ile korkaklık ekseninde sıkışan ''erkeklik'' olgusunu, cephelerde yaşanan kimi yakınlaşmaların yarattığı utanc, inkÂr ve sucluluk duyguları uzerinden irdeleyen bu cokkatmanlı roman, savaşın sınırları zorlayan şartları altında insan olmanın anlamını sorguluyor.
Savaşa ''karşı'' savaşanların hayalleri ve tutkularından beslenerek lirik bir anlatım tutturan yazar, insanlığın kırılgan gercekliğini, toplumlardaki kaosu dizginlemeye yarayan ahlaki ve vicdani yaptırımların onlenemez sonuclarıyla paralel bir şekilde anlatmaya calışıyor.
Cocuk yaşta evinden kovulan, Birinci Dunya Savaşı'nda Fransa'nın kuzeyinde Almanlara karşı savaşan Tristan Sadler'ın elinde, Mirian Bancroft'a ulaştırmak istediği mektuplar vardır. Ancak silah arkadaşı, dostu ve karşılıksız aşkı Will'in ablası Mirian ile buluşmasının altında yatan tek sebep bu değildir. Er Bancroft'un olumunun ardındaki sır, Tristan'ın icini kemirmektedir, belki de bu buluşma bir tur itiraf niteliği taşıyacak, boylece bir anlamda af dileyebilecektir.
Dunya tarihinin donum noktası bir savaş, birbirlerini ''amacsızca'' olduren insanlar, ''savaşcı erkek'' kavramına uymadıkları icin korkaklıkla ve hainlikle suclanan mahkûmlar… Ote yandan benliğine direnerek arzularına hukmetmeye calışan ozgur ruhlar, cephelerde filizlenen duygusal yakınlaşmalar, inkÂr ve utanc duygularıyla orulu intikam hissi…
Savaş edebiyatına kattığı onlarca eserle turun en yetkin yazarlarından birine donuşen John Boyne daha once anlatılmaya hic cesaret edilmemiş, alışılmışın dışında bir savaş hikÂyesi anlatıyor.
''Korkaklar, yureksiz olur. Ben yureksiz değilim, ilkeli bir insanım. Arada fark var.''
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Asker Doğmayanlar Yazar: John Boyne Yayınevi: DeliDolu Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 304 Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786052349700