Bebeklerin konuşma sureclerinin cinsiyet, sağlık durumu, zeka duzeyi, aile ilişkileri ve genetik faktorlere gore farklılık gosterdiğini kaydeden Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Meltem Ozkan, bebeklerin konuşma aşamalarını şoyle anlatıyor:

2-5 Ay ( a-guuular)

Sesini fark etmeye, ses tellerini kullanabilmeye, iletişim kurmaya başlar. Bu donemde bebeğinizin sesini duyar duymaz yanına koşmayıp, kendi kendine soylenmesine, konuşmasına fırsat tanıyın.

5-7 Ay (a-aaa sesleri)

Bebeğin hem beyin hem de ses telleri hızla gelişmeye devam eder. Bu donemde 8-10 tane değişik ses cıkarmaya başlayabilir. Cumlelerle konuşmayı taklit eder gibi normal sesle başlayıp, alcaltıp yukselterek sesler cıkarmayı başarır.

7-12 Ay (ba-ba-ba)

Bir sesli, bir sessiz harften oluşan basit heceler arka arkaya dizilerek konuşma donemidir; mama, baba, dede gibi… İlk gercek sozcukler bunlarmış gibi gorunse de coğu cocuk ilk kelimelerini 9-14 ay arasında oğrenir.

18-24 Ay (Bir araya getirme)

Bu aylarda gunde 8-10 kelime oğrenir, kelime haznesi cok genişler, iki kelimeli basit cumleler başlar. İstediklerini yaptırmanın konuşmaktan gectiğini algılayan cocuk, konuşmaya cok caba gosterir, anlatamadığında da buyuk hayal kırıklığı yaşayabilir.

24-36 Ay (Akıcı konuşma)

24 aydan sonra sadece eylem fiilleri ve nesne isimleri değil, duygularını belirten kelimeler de kullanmaya başlarlar; istiyorum, mutluyum gibi…
__________________