Prof. Dr. Oktem, annelerin cok fazla erkek cocuk istediğini, erkek cocuğun kadının eksikliğini giderdiğini belirtiyor.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bunyesinde oluşturulan Eğitim Sistemindeki Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Alt Komisyonu, Hacettepe Universitesi Cocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ferhunde Oktem'i dinledi.
Prof. Dr. Oktem, cocuk gelişiminde 5 yaşına kadar en temel noktaların atıldığını, temelin baştan carpık olması halinde, bunun arkasının geldiğini soyledi.
Buyumenin, bedensel, ruhsal, zihinsel ve toplumsal olmak uzere dort alanda olduğuna işaret eden Oktem, okul eğitiminin bunlara hitap etmesi gerektiğini belirtti. Cocuğun eğitimine, anne-baba eğitiminden başlamak gerektiğini vurgulayan Oktem, doğduğu andan itibaren bebeğe bircok şeyin yansıtıldığını ifade etti.
Anne ile bebek arasındaki bağda, aynalamanın onemine değinen Oktem, bebeklerin cok kısa sure sonra yuz okumaya başladığını, anne ve babanın tepkisinin, cocuğa ayna olduğunu anlattı.
"2 YAŞINDA BAŞLAYAN ŞİDDET, KALICI OLUYOR"
Bebeklerin benlik gelişim donemi olan ve ''korkunc 2 yaş'' diye nitelenen donemde, bebeğin her şeyi kendi uhdesinde toplamak istediğini kaydeden Oktem, bu donemin butun dunyada geciciyken, Turkiye'de kalıcı olduğunu anlattı. Oktem, ''O donemde bebekler sinirlidir, bizde sinir kalıcıdır. Gucu hissediyor, benliği gelişiyor. 2 yaşında başlayan şiddet, kalıcı olarak gidiyor'' diye konuştu.
''KADIN OLDUKLARINDAN MEMNUN DEĞİLLER''
Oktem, kadınların "kadın" olduklarından cok fazla memnun olmadığını dile getirerek, kendi cinsel kimliğinden memnun olmayan bir annenin, kızına, oğluna sağlıklı cinsel kimlik aşılamasının cok zor olduğunu soyledi.
"GELİN-KAYINVALİDE SAVAŞLARI BU YUZDEN"
Erkek cocuklara yatırım yapıldığını, erkek cocukların annenin eksikliğini giderdiğini kaydeden Oktem, ''Anneler cok fazla erkek cocuk ister cunku erkek cocuk onun eksikliğini giderir. O yuzden gelin, kayınvalide savaşları bu kadar yuksektir. Oğlu evlendiğinde anne yine kayba uğrar cunku gelini almıştır. Erkeklerin anlamayacağı gizli bir mucadele surer'' diye konuştu.
"HER SINIFTA 3 TANE POLAT ALEMDAR VAR"
Oktem, 2006'da yapılan bir calışmada cocukların dortte birinin kimseye benzemek istemediğini, geri kalan kısmının ise televizyon kahramanlarıyla ozdeşim kurduğunu, burada da şiddet verildiğini anlattı.
Sincan'da bir okula gittiğinde sınıflarda kapının olmadığını gorup, mudure bunu nedenini sorduğunda, ''Her sınıfta uc tane Polat Alemdar var, ben kapı dayandıramıyorum'' yanıtını aldığını soyleyen
Oktem, televizyonlarda akıllı işaretleri gorduğunde utandığını dile getirerek, ''Onlar bizim hazırladığımız şekilde kullanılmıyor. 7 yaş ustu olarak işaretlenen bir filmi gorduğumde ben rahatsız oluyorum. Cocukların bundan rahatsız olmaması mumkun değil'' dedi.