Edebiyat, Cin'in muhteşem tarihini taşır, gunumuz Cin toplumunun karmaşık ve değişken gercekliğini yansıtır ve Cin halkının daha iyi bir gelecek hayalini somutlaştırır. Cin ve dunya arasındaki iletişimin en iyi manevi bahcesi edebiyattır. Butun dunyanın yaygın endişelerini ortaya koymak ve insanın insancıl duygularını ve doğasını sergilemek Cin edebiyatının kadim zamanlardan beri geleneği olmuştur. Cin edebiyatının uzun bir tarihi vardır. 1917'de başlayan "edebi devrim"e kadar gecen surede yaratılan edebiyata Kadim Cin Edebiyatı adı verilmiştir. Bundan sonraki edebiyata ise Modern Cin Edebiyatı adı verilir. Edebiyatın toplumsallığına, elverişliğine ve bireylerin kişiliklerinin sergilenmesine onem yuklemek kadim Cin edebiyatının esas kavramıdır. Konfucyus'ten Secme Eserler'de de vurgulandığı gibi, "Şiir seni olgunlaştırır, samimiyeti ve hoşgoruyu oğretir". Bu duşunce şiirin estetik, sosyal ve eğitici işlevlerini ortaya koyar. Kadim Cin'in eşsiz edebi kavramları buyuk olcude Konfucyuscu, Budist ve Taoist oğretilerden etkilenmiştir. Kadim Cin Edebiyatı yazılarının ana taşıyıcısı olarak klasik Cince; daha cok okuma ve yazma icin kullanılıp, gunluk kelime ve ifadelerden zaman icinde ayrılmıştır. Başlangıc noktası "4 Mayıs Hareketi" olan yeni Cin edebiyatı genelde modern donem ve cağdaş donem olarak ikiye ayrılır. Modern edebiyat 1917 yılında başlayıp 1949'da Cin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla sona eren "edebi devrim"le başlamıştır. Cağdaş edebiyat 1949 yılından gunumuze kadar olan donemi kapsar. Modern edebiyat onceki ve gelecek olanlar arasında Cin edebiyat tarihinde daha once hic olmayan bir bağlantı kurmuştur. Yeni edebiyat yazarları aynı zamanda bircok yabancı eser cevirmiş ve Cin edebiyatı ile dunya edebiyatı arasındaki bağı genişletmişlerdir. Proleter Devrimci Edebiyat Hareketi edebiyat ve toplum arasındaki ilişkinin gelişmesini sağlamıştır. Japonya'ya karşı acılan Direniş Savaşı ve devam eden Cin'in Direniş Savaşı doneminde edebiyatın temel icerikleri ulusal ve sınıfsal zorluklar olmuştur. Modern edebiyat yeni toplumu ve ruhsal bakış acısını yansıtır ve yeni edebi ifade şekillerini ortaya koyar. Bu gelişmeler geleneksel Cin edebiyatının binlerce yıl boyunca gecirdiği gelişmeler ve evrimler sayesinde de gercekleşmiştir. Modern edebiyat, ceşitli yabancı ulkelerin kultur ve edebiyatını ozumseme temeline bağlı olarak gelişmiştir. Hatta bircok yeni yazarın eserleri yabancı edebiyatın etkisi altında ortaya cıkmıştır.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Eski Cağlardan Gunumuze Cin Edebiyatı Yazar: Li Chunyu Cevirmen: Yasemin Guler Yayınevi: Kaynak Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 263 Ebat: 16 x 23,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786057707482