
Bir şiiri oznel bakış acısının dışında değerlendirmek nasıl mumkun olabilir? Şiiri nesnel bir şekilde incelemenin yolu kavram ya da kuramlardan mı gecer? Herhangi bir kavram ya da kuram butun şiirlerin kapısını acan bir anahtar işlevi gorebilir mi? Sınırlarını belirlemenin zor olduğu kavram ya da kuramlar, ortuk anlamı esas alan şiir turunu acıklamak icin doğru başvuru kaynakları mıdır? Kavram ya da kuramlarla bir şiiri incelemek, onun anlam zenginliğini yok eder mi? Doğru olan, şiiri kurama; kuramı da şiire yaklaştırmadan, onları bir diyaloğa mı sokmaktır?
Elinizde tuttuğunuz kitapta Gokhan Tunc, bu ve benzeri sorulara cevap bulma amacıyla şiirin ufuklarında dolaşıyor ve okuru da kendisiyle birlikte bir keşfe surukluyor. Yazar, kitapta oncelikle, kullanım alanında ic ice gecmiş ve kaygan bir anlam alanına sahip kavram ve kuramlar icin sınır cizme cabasına giriyor. Daha sonra belirlenen kavram ve kuramların rehberliğinde, secilen şiirin dehlizlerinde yolculuğa cıkıyor. Bunu yaparken de kavram ve kuramları şiirlerle bir soyleşi icine sokuyor.
Turk edebiyatında, adından soz ettiren onemli şairlerin karakteristik şiirlerinin, metafor, imge, alegori, ironi, metinlerarasılık, palimpsest, etkilenme endişesi, kronotop, atonal muzik, gorsel şiir, somut şiir vb. kavramların yanı sıra Rus bicimciliği, yapısalcılık, dilbilimsel ve psikanalitik eleştirinin eşliğinde incelendiği bu kitabı, modern Turk şiirine ilgi duyan herkesin dikkatine sunuyoruz…
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Kavramlar ve Kuramlarla Modern Turk Şiiri İncelemeleri Yazar: Gokhan Tunc Yayınevi: Hece Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786056864537