“Ben ‘Minyeli Abdullah’ı yazarken aslında dertlerimizi yazdım. İnanclı insanların dunyasını ve yaşadıklarını... O donemde o gunun şartlarına bağlı sıkıntılar vardı. İnsanlar İslami kitap okudukları icin kolluk kuvvetleri tarafından karakola goturulup nezarete atılıyorlardı mesela. Muslumanların icinde bulunduğu hali bir şekilde anlatmalıydım…

1960’lı yıllarda uc buyuk fikir hareketi vardı. Turkculer, dindarlar ve dine karşı olanlar. Herkes kitap yoluyla davasını anlatıyordu. Dindarların kitapları ise sadece ilmihallerden oluşuyordu. Durmadan ilmihal basılıyordu. İnsanlara, İslam’ı hakikatiyle anlatmak gerekiyordu. Usûl yanlıştı. Sokaktaki adama hitap etmemiz gerekiyordu, bunun bir yolunu bulmalıydık.

Bu ihtiyacla ‘ben’ dedim ‘roman yazacağım.’ En iyi yolun roman olduğuna karar verdim. Cunku Avrupa’yı ayağa kaldıran romanlardı. İdeolojiler ancak edebiyatla anlatılabilirdi, bu kesindi.

Felsefe Naturizmdi. Yani ‘Allah’ kelimesinin yerine ‘tabiat’ kelimesi konmuştu. Halk yanıyordu. Ebeveyn ‘Allah’ diyor, oğretmen ‘tabiat’ diyor; cocuk anarşist oluyordu. Halk yanıyordu. Ekonomi kapitalistti. Bankalar ekonomiyi yonetiyordu. Halk faize duşmandı, yine yanıyordu. Minyeli Abdullah bu yangını sondurmeye cıktı.”

-Hekimoğlu İsmail-

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Minyeli Abdullah Yazar: Hekimoğlu İsmail Yayınevi: Timaş Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2017 Barkod: 9789757544135