
Her cocuk ayrı bir bireydir ve iki kaygılı cocuk tamamen aynı davranmaz. Ancak tanımlayabileceğimiz benzerlikler vardır. Cocuklar kaygılarını zihinsel işlemlerde ya da duşuncelerde yaşarlar. Kaygılı cocuk, bazı tehlike ya da tehdit turlarına odaklanan duşuncelere sahip olur. Orneğin; yakınını kaybetmek, kalabalık ortamda gulunc duruma duşmek, karanlık, ses, hayalet, yaratık gibi. Cocuk endişelendiğinde bedeninde de kaygı yaşar. Fiziksel olarak da karnı veya başı ağrıyabilir, kusma eğilimindedir. Mide bulantısı ceker. Kaygılı cocuklar yerinde duramaz, dolaşıp durur, ağlar, bir şeye sarılıp titrer şekilde tepkiler verebilir.
Cocuklarda kaygı yaratan etkenler nelerdir?
Bu sorunun yanıtını tam olarak bilen yoktur. Ancak bilim adamlarının araştırmalarından yola cıkarsak kısaca kalıtım diyebiliriz.
Kaygının kalıtımsal olduğu neredeyse kesin gibidir. Anne veya babadan herhangi birinin kaygı durumu yuksekse cocuğa da gecmesi olağandır. Bazı durumlarda ciddi duzeyde bir anne veya baba kaygısıyla karşılaşırken, diğer durumlarda dış etkenlerin cocuğu etkilediği gorulmektedir. Bu durum, ozellikle kaygısı cok yuksek olan cocuklarda gozukur. Nasıl ki insanların boyları ya da saclarının renkleri farklıysa duygusallık dereceleri de farklıdır.
Kaygılı cocuğa nasıl yardım edebiliriz?
- Cocuğa guven vermek ( her şeyin iyi olacağını soylemek)
- Cocuğa durumla nasıl başa cıkabileceğini tam olarak soylemek
- Cocuğun kaygısını, korkularını araştırıp uzerinde tartışarak kaygılarını anlamaya calışmak
- Cocuğa karşı direncli olmak ve durumdan kacınmasına izin vermemek (korkularının uzerine gitmesini sağlamak)
- Cocuğa korktuğu durumdan uzaklaştırmak ya da kacınmasına izin vermek
- Kaygılarıyla yapıcı bir şekilde başa cıkabilmek icin kendi başına karar vermesi konusunda cocuğu teşvik etmek
- Cocuğun kaygılarını gormezlikten gelmek (cunku; cocuklar ilgi cekmek icin de korkular uretebilirler)
- Cocuğa nefes egzersizleri yaptırmak
Eğitim Danışmanı
Zubeyde BAĞLAN
kaynak
__________________