Niyazi Zorlu, Âdem ile, Şehirici Oykuler’in ardından kente “başka” bir şiddet anlatımıyla geri donuyor. Şehirici Oykuleri, gozlemcilikten tureyen dramatik kurgusuyla okuru kuşatan bir kitaptı. Kentin yoksul mahallerinde “yok sayılanların” endişelerini, sıkıntılarını, korkularını ve ofkelerini carpıcı bir bicimde yansıtan oykulerle doluydu.

Âdem’de ise “dışarıda” kalmanın urkutuculuğu ile “iceride” olmanın korkusu arasındaki gerilim kendini her satırda hissettiriyor. RuzgÂr, gece, ara sokaklar, başıboş golgeler, kÂbuslar, işitilmedik sozcukler bu kısa ama yoğun kitabın sayfalarında Hergele’ler gibi at koşturuyor. Şiddetin, hem saklı hem aleni hallerinin yoğun olarak işlendiği Âdem, aynı zamanda anlatı ile oykunun ic ice gectiği bicimler arası bir kurmaca.

Niyazi Zorlu, takıntılarla korkuyu, yabancılıkla psikolojik gerilimi, aşkın durmadan bicim değiştiren hallerini bir arada tutan oykuleriyle kışkırtmaya devam ediyor.

Sesi duyar duymaz başımı kapıya doğru cevirdim ve size “Siz de duydunuz mu?” diye urpertiyle sordum.

Şşşşt! Seni seviyorum. Biliyorsun, bu zamanda kimse kimseye kolay kolay soylemez bunu! Ben senin yanık tenini, acık alnını, o kara kaşlarını, kara gozlerini; hasılı, o koc duruşunu seviyorum. Seni sertlikten sevecenliğe yuvarlayan sesini ve guluşunu, seviyorum. Sırtımı sana dayıyorum. Tıpkı sana benziyorum, tıpkı ikizin. Gorenler bizi baba-oğul, ağabeyi-kardeş sanıyor. Konuşmalarımız cok satmayan ama oldukca itibarlı bir kitabı cok andırıyor.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Adem Yazar: Niyazi Zorlu Yayınevi: Edebi Şeyler Hamur Tipi: 2. Hamur İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052325063