“Ben binbir heyecan, biraz da korku ile girdiğim bu ‘ilk ders’ten cıkarken birdenbire Tanrı’nın beni ‘oğretmen olsun’ diye yarattığını anlamış, bir anda bu mesleğe şifasız bir tutku ile tutulmuştum. Bu sevgi, bu tutku omrum boyunca surup gitmiştir.”
Cumhuriyet’in ilk oğretmenlerinden Halide Nusret Zorlutuna’nın bu eserinde, roman kahramanı değil gercek bir Calıkuşu hikÂyesi okuyacaksınız.
Halide Nusret cocukluğunu, gencliğini, ailesini, donemin edebiyat cevresini anlatıyor; Celal Sahir, Faruk Nafiz, Halit Fahri, Orhan Seyfi, Refik Halit, Reşat Nuri, Şukûfe Nihal, Yakup Kadri gibi donemin usta yazarlarıyla anılarını ve mektuplaşmalarını okuruyla paylaşıyor.
Bir yandan da Trablusgarp Savaşı’ndan 31 Mart Vak’asına, Birinci Dunya Savaşı’ndan Cumhuriyet’e ulkenin gecirdiği surec ve Turk modernleşme seruvenini de muhafazakÂr ve aydın bir kadın gozuyle ciziyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Bir Devrin Romanı Yazar: Halide Nusret Zorlutuna Yayınevi: Panama Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052221440