Vehbi Koc’un 1972 senesine kadarki yaşamını okurlara sunduğu ilk kitap olan Hayat HikÂyem 1973 yılında yayımlandı. 1970’li yılların başından itibaren yaşadığı gunleri, iş ve hayat tecrubelerini ise 1987 yılında yayımlanan Hatıralarım, Goruşlerim, Oğutlerim kitabında anlattı. Vehbi Koc’un ilk kitabının onsozundeki şu sozleri her iki kitabın da yazılış amacını cok iyi anlatmaktadır: “Ben, Cumhuriyet devrinde yetişen bir işadamıyım. Elli yılı aşan iş hayatımı kaleme almayı ve bizden sonra geleceklere hatıra olarak bırakmayı coktandır tasarlamakta idim. Gunluk işler ve birbirini kovalayan olaylar yuzunden yerine getiremediğim bu isteğimi Cumhuriyet’in 50. yılı olan bugunlerde gercekleştirebildiğim icin cok memnunum. Okuyucularım, bu kitapta, esnaflıktan başlayarak bugunku durumuma gelinceye kadar gecen hayat hikÂyemi bulacaklardır.
Hayatta başarılı olmanın sırları arasında belki de en onemlisinin, başkalarının tecrubelerinden yararlanmak, verilen oğutleri can kulağı ile dinlemek, ilgili yayınları dikkatle okumak ve kazanılan bilgileri değerlendirmek olduğuna inanıyorum.”
Her iki kitapta da metinler belirli temalar altında sunulmaktaydı. Elinizdeki Vehbi Koc Anlatıyor kitabı ise yukarıdaki iki kitaptan secilmiş metinlerin kronolojik bir sıralamayla ve belirli donemler itibariyle sunulduğu bir derlemedir. Soz konusu metinlerin tarihsel bir bağlama oturtularak daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla, her donemin başında o donemin bellibaşlı sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmelerini iceren giriş metinleri bulunmaktadır.
Okurların, Vehbi Koc’un cok değerli ve benzersiz tecrubeler dağarcığını tarihsel bağlamı icinde sunan bu derlemede, gene onun sozleriyle, “kendilerine ilham verecek veya yollarına ışık tutacak” pek cok şey bulacaklarına inanıyorum.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Vehbi Koc Anlatıyor-Bir Derleme Yazar: Kolektif Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14,5 x 24 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789750841606